Фото без опису

Як оформити право власності на земельний пай?

Важливим нововведенням є те, що у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Така земля переходить у комунальну власність територіальної громади.

Власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 2025 року, оскільки після 1 січня 2025 року передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. 

Право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), вам необхідно здійснити такі дії:

1. Звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).

2. Після отримання рішення сільської, селищної, міської ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

3. За результатами розробки вказаної проектної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру.

4. Після того, як ви отримали Витяг з Державного земельного кадастру, вам необхідно звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради для затвердження проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність;

5. Із рішенням про затвердження проектної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку(пай).

Нагадаємо, відповідно до ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» у власників паїв є час до 1 січня 2025 року, щоб оформити право власності на земельні ділянки.

Якщо цього не зробити, власник не буде убезпечений від можливих негативних наслідків відсутності даних про власника земельної ділянки у ДЗК та Реєстрі речових прав. На практиці поширені випадки, коли за відсутності відповідних відомостей у реєстрах ця ділянка виділяється іншій особі, що тягне за собою спори з новими господарями стосовно права власності на земельну ділянку. Такі спори часто переходять у конфлікти чи довгі і затратні судові процеси. Отже, щоб запобігти небажаній судовій тяганині, радимо власнику зареєструвати право власності на земельну ділянку і отримати на руки відповідний Витяг з Державного реєстру прав.

З приводу вказаної теми та інших тем, які стосуються земельних відносин, ви завжди можете звернутися до фахівців Земельного відділу Новицької сільської ради та отримати зважену, обґрунтовану та актуальну відповідь, консультацію чи пораду.

КОРИСТУЄМОСЬ ЗАКОННО, НЕ ПОТРІБНО ПОРУШУВАТИ!

Саме таку неоднозначну назву я вирішила дати сьогоднішній публікації, адже враховуючи реалії сьогодення кожен землекористувач (юридична або фізична особа), місце де поставити кому кожен обирає на власний розсуд.
За кожною порадою чи рекомендацією фахівців з земельних питань Новицької сільської ради стоїть дуже проста мета – реалізація законних прав та інтересів громадян, а також впорядкувати користування землею відповідно до вимог чинного законодавства.
Сьогодні ми поговоримо саме про основні порушення, які нажаль часто мають місце у сучасному землекористуванні.
У вже далекому 2003 році Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про охорону земель», який став базовим у цій галузі і деталізував розділ 6 Земельного кодексу України. Разом з тим було чітко визначено за якими напрямами земля потребує охорони.
Найцікавіше у цьому всьому є констатація двох беззаперечних фактів: охороняти землю необхідно і у більшості випадків – охороняти від безвідповідальної діяльності людей.
Основні порушення, які спричиняють економічні та екологічні збитки визначає ст. 211 Земельного кодексу України, зокрема такими є:
- укладення угод з порушенням земельного законодавства;
- самовільне зайняття земельних ділянок;
- псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами;
- розміщення, проектування, будівництво, введення в дію об'єктів, що негативно впливають на стан земель;
- невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням;
- порушення строків повернення тимчасово займаних земель або невиконання обов'язків щодо приведення їх у стан, придатний для використання за призначенням;
- знищення межових знаків;
- приховування від обліку і реєстрації та перекручення даних про стан земель, розміри та кількість земельних ділянок;
- не проведення рекультивації порушених земель;
- знищення або пошкодження протиерозійних і гідротехнічних споруд, захисних насаджень;
- невиконання умов знімання, збереження і нанесення родючого шару ґрунту;
- відхилення від затверджених в установленому порядку проектів землеустрою; використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених у випадках, визначених законом, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь;
- ухилення від державної реєстрації земельних ділянок та подання недостовірної інформації щодо них.
Основними видами відповідальності за вказані вище порушення є: цивільно-правова, адміністративна та кримінальна.
Майже щодня фахівці Земельного відділу Новицької сільської ради розглядають питання в тій чи іншій мірі пов’язані саме з порушеннями земельного законодавства, при чому у більшості випадків такі порушення допущені через незнання громадянами власних прав та обов’язків у цій сфері.
Таким чином, шановні жителі нашої громади, нагадую вам, що фахівці Земельного відділу Новицької сільської ради готові надавати Вам методичну та консультаційно-дорадчу підтримку з усіх питань земельної сфери, забезпечити якісну співпрацю та вирішити без перебільшення 99.9% проблем, які виникають в частині врегулювання земельних відносин.
 Відділ земельних відносин Новицької сільської ради чекає на ваші запитання та коментарі, на які Вам буде надана вичерпна відповідь.