За інформацією Калуської районної  ради, 28 травня на базі Центру «Спадщини Вигодської вузькоколійки» відбулося друге засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, яка діє при голові Калуської районної ради. Участь у заході взяли: голова Калуської районної ради Михайло Лаврів, заступники голови Андрій Паньків та Микола Філіпович, Новицький сільський голова Богдан Дадяк та очільники всіх територіальних громад Калуського району,   голова Калуської РДА Жанна Табанець, перша заступниця голови РДА Оксана Канюка, депутати обласної ради Михайло Якимчук, Богдан Ленігевич, Олег Понайда, депутати Калуської районної ради Володимир Іваницький, Віталій Крохта, Іван Качак, Оксана Беч, Любомир Салижин, Василь Федірків, керуюча справами виконавчого комітету Вигодської селищної ради Іванна Вертепна, гості із Закарпаття – голова Хустської районної ради Назарій Павлій, його заступник Михайло Станько та голова Колочавської сільської ради Василь Худинець.

Першим питанням порядку денного було підписання Угоди про взаємодію та партнерство в галузі охорони здоров’я між Калуською районною радою та територіальними громадами Калуського району щодо надання доступних і якісних медичних послуг вторинної медичної допомоги для мешканців Калуського району у КНП «Калуська центральна районна лікарня».

Відповідно до угоди Калуська районна рада, яка представляє спільні інтереси територіальних громад Калуського району, безоплатно передала належну на праві спільної сумісної власності частку майнового комплексу за адресою: вул. Медична, 6, що в м. Калуші, земельної ділянки, а також частку у розмірі 50% статутного капіталу КНП «Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області», усе рухоме та інше майно, що закріплене за ним, у комунальну власність Калуській міській територіальній громаді.

     Калуська міська рада, своєю чергою, забезпечує рівність, доступність та відкритість для усіх мешканців територіальних громад Калуського району в наданні доступних та якісних медичних послуг вторинної медичної допомоги у КНП «Калуська ЦРЛ» та, враховуючи на унікальність медичної установи та її важливість для мешканців Калуського, залишає у найменуванні установи назву «Калуська центральна районна лікарня».

          Дану угоду підписали всі голови громад Калуського району.

      Також було затверджено Положення про Координаційну з питань місцевого самоврядування при голові Калуської районної ради. Секретарем Координаційної ради обрано заступника голови районної ради Андрія Паньківа.

      Про можливості підтримки ініціатив місцевих громад від Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» розповіли учасникам зустрічі виконавча директорка Асоціації Галина Литвин та програмна директорка Ірина Луцюк.

– «Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» має великий досвід як залучення коштів міжнародної технічної допомоги, так і надає гранти для підтримки ініціатив громад, тому з задоволенням ділимося власним досвідом і з точки зору реципієнта, і донора коштів. Бачимо, що є запит на проведення навчань, допомогу у підготовці проєктів та пошуку партнерів. Ми готові допомагати громадам у цих питаннях, – зазначила Галина Литвин.

    Про роль Агентів змін Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника у формуванні проєктних пропозицій та нарощенні кадрового потенціалу громад регіону говорили директорка проєктно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів навчального закладу Світлана Кропельницька та фахівчиня центру, доцентка кафедри фінансів ПНУ Тетяна Мигович.

– Команда фахівців – тренерів/консультантів центру сформована за різними типами проєктів, зокрема: м’які/соціальні; тверді/інвестиційні; дослідницькі/наукові; проєкти індивідуальної мобільності/партнерства; міжнародні/проекти регіонального та місцевого розвитку, – зазначила Світлана Кропельницька. – Фахівці проєкту організовують самостійно або беруть участь у різноманітних заходах за своїм профільним спрямуванням, проводять консультаційно-освітню роботу, виступають спікерами, модераторами та менторами спеціалізованих івентів, консультантами та співрозробниками проєктів розвитку як структурних підрозділів університету, так і територіальних громад області.

  Начальник відділу з питань міжнародної та міжрегіональної співпраці та проєктного менеджменту виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради Юрій Цимбалюк проінформував присутніх про обласні конкурси проєктів та програму розвитку місцевого самоврядування. За його словами, відповідно до основних напрямків, за якими розробляються проєкти та програми, на 2021 рік пропонуються наступні пріоритети: енергетична самодостатність, розвиток туристично-рекреаційної сфери, розвиток соціальної інфраструктури та інклюзії, підвищення рівня екологічної безпеки.

Учасник конкурсу може подати не більше одного проєкту по кожному пріоритету.

Прийом проєктів здійснюється до 31 серпня.

Також зупинилися на проведенні таких обласних конкурсів як «Громада кращого довкілля», «Краща спортивна громада», «Краща етнокультурна громада.

Своїм досвідом у написанні грантів та їх реалізації з учасниками заходу поділився голова Колочавської сільської ради Хустського району Василь Худинець.

 Громади мають реальну можливість отримати грантові кошти на реалізацію своїх проєктів, тому треба писати і подавати заявки, адже, хто стукає, тому відчиняють, – резюмував результат зустрічі голова Хустської районної ради Назарій Павлій.

Далі спілкування продовжилося в неформальній обстановці. Присутні мали можливість покататися на «Карпатському трамвайчику», помилуватися унікальною красою Карпатського краю, а також відвідали лісництво.

Голова районної ради Михайло Лаврів запевнив, що такі зустрічі відбуватимуться і надалі:

 Питання комунікації сьогодні є дуже важливим, адже інформація виступає головним інструментом налагодження стосунків між громадами.


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису