Фото без опису

    У День місцевого самоврядування – 7 грудня 2021 року депутати Новицької сільської ради працювали плідно. Нещодавно минув рік злагодженої роботи депутатів восьмого скликання Новицької сільської ради разом із виконавчим апаратом. В основу рішень та роботи закладено, перш за все, моральні цінності - повага до людей, історії рідного краю та України, до державних символів, традицій, розвиток територіальної громади. Жодного разу не виникали політичні баталії.

   Тож, які проблемні питання вирішували депутати на чотирнадцятій сесії?

  Щоразу депутатами розглядаються питання розвитку громади, яке пов’язане, звичайно, із фінансуванням. Не винятком була і чотирнадцята сесія. Депутати детально обговорили перерозподіл видатків за бюджетними призначеннями по головних розпорядниках коштів сільського бюджету. Насамперед, це стосується закладів освіти та культури, які зуміли зекономити кошти протягом календарного року, і зараз цей ресурс спрямовується на видатки за газ, який коштував 7,42 грн. за один метр кубічний, на даний час – 16,55 грн. за один метр кубічний без транспортування. Також чималий ресурс потрібно акумулювати, щоб у наступному році оплачувати за газ та електроенергію, вартість якої зросте від двох гривень до шести.  Завдяки фінансуванню із різних джерел, в тому числі - співфінансуванню із бюджету Новицької сільської ради збудовано спортивний комплекс в Новиці, перекрито Завійську гімназію, половину приміщення Добровлянського ліцею, в Підмихайлівському ліцеї в грудні планується запустити систему очистки питної води, капітальний та поточний ремонт окремих доріг – про це інформував депутатів сільський голова Богдан Дадяк.

    Велику увагу в роботі сесії було приділено питанню екології, тому що Бог створив нам землю чистою, а ми – люди - не завжди хочемо це берегти. Сьогодні не стоїть питання якогось спеціального утримання комунального підприємства  «Екоресурс», а є виклик життя як по максимуму вивезти із громади сміття, яке з кожним днем накопичується у кожній родині. Вартість вивезення мізерна – 1 мішок в місяць від домогосподарства коштує 15 гривень. Якщо там проживає дві особи, то з кожного- по 7,50грн, якщо чотири особи – то 3,75грн.  В цей час у сусідній громаді від кожного зареєстрованого жителя обов’язкова плата за місяць складає 23 грн. Чи за честь людині в Новицькій громаді, не сплативши такі мізерні кошти, засмічувати береги річок, ярів та узбіч доріг? Приймаючи Правила благоустрою, від депутатів звучали пропозиції щодо включення до складу  адміністративних комісій поліцейського офіцера громади, встановлення камер спостереження і, навіть, запуску дронів.

  Також на чотирнадцятій сесії розглянуто близько ста земельних питань,  які стосуються виготовлення документації та узаконення присадибних ділянок під будівництво та ведення особистого селянського господарства жителів громади.

   Депутати одноголосно прийняли рішення «Про взяття на баланс Новицької сільської ради дороги «Новиця - Берлоги».  Дорога Берлоги-Новиця, збудована майже 40 років тому, навіть не зазначена на мапі, нічия — ніколи не перебувала на балансі. З роками дорога руйнувалася, обочини стали уподібнюватися хащам, по вибоїнах не можливо було проїхати.  Протягом трьох тижнів жителі с. Берлоги групами почергово виходили на дорожні роботи: вирубували корчіі, дерева, розширювали дорогу, розправляли щебінь… Підприємець Роман Павлів надав потужну техніку, дорожні матеріали, проводилося каткування, а сама дорога чим раз з кожним днем набувала вигляду автошляху. Було не легко, роботи відбувалися під палючим сонцем, Поряд з людьми завжди була староста села Ясінець Ірина та інженерні працівники ТОВ "Будучність", які координували роботу.

   На сесії відбувалося нагородження депутатів та працівників сільської ради грамотами  Калуської районної державної адміністрації та Новицької сільської ради.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису