Чомусь люди не хочуть усвідомити того, що власна безпека залежить тільки від них самих. І ця фраза – не гасло, а життєва необхідність 

Прикро, але доводиться визнати, що більшість постраждалих від вогню – це особи у стані алкогольного сп’яніння.
До цього стану додайте паління і традиційну нездатність контролювати ситуацію – і от маємо усі чинники для трагедій. Найстрашніше, що п’яні курці становлять небезпеку не тільки для власного життя, а й для оточуючих.
Не останнє місце займає кількість пожеж від електрообладнання. Однак недбале поводження з електроприладами може призвести до біди.
Печі, як і раніше, є одним із основних джерел тепла, як у приватних оселях, так і в житлових та громадських будівлях містечок і сіл. На жаль, не завжди печі в наших будинках відповідають вимогам пожежної безпеки, які і стають причиною численних пожеж. До біди найчастіше призводить неправильне влаштування печей і порушення правил їхньої експлуатації
За для того, щоб вберегтися від лиха, рятувальники просять дотримуватися вимог пожежної безпеки в побуті та на виробництві. Дослухайтеся до порад фахівців:
-якщо у вашому житлі холодно, використовуйте для опалювання приміщень тільки електрообігрівачі заводського виробництва, найкраще підійдуть масляні радіатори.
-водночас не перевантажуйте електромережу, вмикаючи одночасно кілька потужних споживачів електроенергії, побутових приладів.
-щоб запобігти пожежі у приватних будинках, насамперед огляньте печі та димарі: чи справні вони, чи не мають тріщин, а також обов’язково звільнить їх від торішньої сажі.
-не паліть у ліжку, особливо у стані алкогольного сп’яніння.
-поясніть дітям, як вберегтись від біди, ніколи не доручайте їм наглядати за печами, що топляться, не залишайте наодинці з увімкненими електрообігрівачами, розкажіть правила поведінки при пожежі. Ховайте у недоступних для дітей місцях сірники чи інші небезпечні речі, що можуть викликати дитячу цікавість. 
Будьте обачними, бережіть своє життя, майно і оточуючих від небезпеки виникнення пожеж!

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин