Руслан Пукіш Новицька ТГ                    

 

 ЩО ТАКЕ БОТУЛІЗМ ТА ЯК  ЙОМУ ЗАПОБІГТИ.

 

             З метою попередження захворювання на ботулізм, Калуське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує та застерігає:

             ботулізм – гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином. Внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму, виникає отруєння організму людини, яке викликає важкі ураження вегетативної та центральної нервових систем. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. Місцем, в якому постійно мешкають спори ботулізму, є ґрунт. Саме з нього вони можуть потрапити у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і зрештою в кишечник тварин або людини.

             Ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязі багатьох років. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримують дуже високу концентрацію кухонної солі. А ось при кип’ятінні протягом п’ятнадцяти хвилин токсини досить швидко розкладаються і втрачають токсичні властивості. Присутність у харчових продуктах ботулотоксину ніяк не впливає на їх смакові якості.

             Найчастіше ботулізм розвивається після вживання в їжу різних консервованих продуктів в герметично закритій тарі (рибних, грибних, м’ясних, овочевих, фруктових); солоної, копченої і в`яленої риби (та інших копченостей), ковбаси та шинки. Найбільш небезпечними вважаються продукти, приготовлені в домашніх умовах з порушенням основних правил консервації, необхідних відповідних умов ЇЇ зберігання та термінів кінцевої реалізації, а також ті, які з якихось причин були забруднені ґрунтом.

             Інкубаційний період ботулізму може коливатися від декількох годин до двох – п’яти діб (при тяжкому перебігу зазвичай не більше 24 годин). Чим коротший інкубаційний період, тим важчим буде перебіг захворювання.

             Як правило, ботулізм починається раптово. З’являється виражена загальна слабкість, запаморочення, головний біль, значно погіршується загальне самопочуття, температура тіла в межах норми або трохи підвищена. В животі починаються різкі переймоподібні болі, діарея, нудота, блювання. Далі, після досить короткого проміжку часу, з’являються розлади зору: хворі не можуть читати, може спостерігатися двоїння предметів. Внаслідок неповного паралічу (парезу) м’язів обличчя, зморшки і носогубні складки згладжуються, спостерігається опущення повік, з’являється охриплість голосу і порушується ковтання.

            Всіх без винятку хворих, при найменших підозрах на ботулізм, необхідно негайно госпіталізувати в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії, першочерговими завданнями якої є забезпечення функцій серцево–судинної і дихальної систем організму, а також нейтралізація, зв’язування і подальше виведення токсинів з організму. У разі приєднання паралічів або парезів м’язів гортані і глотки, значно посилюється дихальна недостатність при ботулізмі. Хворим показано обов’язкове введення протиботулінічної сироватки з подальшим медичним наглядом протягом не менше десяти діб.

          Ще на догоспітальному етапі слід провести невідкладні заходи: промивання шлунка, зробити очисну клізму, призначити часте рясне пиття з введенням діуретиків.

           Із завершенням сезону домашньої консервації, з метою попередження виникнення захворювання ботулізм, нагадуємо, що перед вживанням консервовані продукти необхідно ретельно перевірити. Обов’язково вилучити «бомбажні» (надуті) банки, банки з поржавілими кришками та з протермінованими кінцевими термінами зберігання.

           Також слід пам`ятати, що не можна купувати на ринку та в місцях стихійної торгівлі і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації. В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а тільки  сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину.

            При виборі консервів в торгівельній мережі, перегляньте чи немає дефектів: «бомбажу» (здуття), підтікання, тріщин, деформацій (вм’ятин), ознак мікробіологічного псування продукції (плісняви, бродіння, слизу). Наявність будь-якої з перелічених ознак може означати, що продукція вже небезпечна для здоров’я людини.

              Будьте уважні при приготуванні страв чи закупах харчових продуктів. Адже, краще хворобу попередити, ніж її лікувати.

 

 

Державний інспектор Калуського управління Головного

Управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області                     Людмила Бичковська