Фото без опису

Новицька ТГ Руслан Пукіш

ФОСФОРНА  НЕБЕЗПЕКА

(при  використанні фосфорної бомби)

 

       Білий фосфор – викликає важкі опіки, аж до кісток та кісткового мозку.

        Це самозаймиста речовина при контакті з киснем (повітрям). При попаданні на шкіру або одяг він прилипає до них і продовжує горіти.

      Перша допомога при фосфорних опіках:

Не  торкатися руками частинок фосфору на шкірі або на одязі.

- За можливості занурте пошкоджену частину тіла у воду, або поливайте, змочуйте водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.

Обережно знімати одяг, краще прямо у воді або продовжуючи поливати водою. У воді фосфор не горить. Використовуйте пінцет або інші підручні засоби, чим можна зняти фосфор та обпалені частини одягу.

Рану обробити содовим розчином (1 чайна ложка на 1 стакан води).

Накласти вологу повязку на рану. Бажано, змочену содовим розчином. Або хоч просто мокру.

ВАЖЛИВО! НІКОЛИ ДО РАНИ НЕ ПРИКЛАДАЙТЕ ВАТУ ЧИ ЯКУСЬ ПОВ’ЯЗКУ! У хірургів чищення глибокої рани від дрібних частинок вати займає дуже багато часу (іноді до 2-3 годин).

Забути про існування перекису водню!!! Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору!

Якщо потерпілий у свідомості, можна дати будь – яке знеболювальне (димедрол і анальгін в одному шприці), заспокійливе (корвалол 50 кап та більше - десь пів чайної ложки; 1 таблетка гідазепаму або феназепаму, якщо є).

- Щодо отруєння парами фосфорної сполуки, то підійде будь-який сорбент у середину: чорне чи біле вугілля, ентеросгель, атоксил або інше.

- Багато пити води. Можна молоко чи лужну воду без газу.