Фото без опису

 Новицька ТГ Руслан ПУКІШ

 

Термінове сигналізаційне повідомлення про небезпеку від багатоїдних совок

За даними фітосанітарного моніторингу, проведеного спеціалістами відділу прогнозування фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, Управління фітосанітарної безпеки, в агроценозах області відбувається літ метеликів підгризаючих совок (озимої, окличної) та листогризучих (капустяної, совки-гамми та інших). Шкідливою стадією совок є гусениці, які пошкоджують понад 50 видів рослин. В обмеженні чисельності совок дієвими та ефективними є агротехнічні прийоми: належний обробіток ґрунту, міжрядне розпушування просапних та овочевих культур у період масового відкладання яєць метеликами або відразу після його закінчення, і знищення бур’янів, тощо.

З метою запобігання поширення гусениць  підгризаючих  і  листогризучих совок необхідно провести обстеження посівів і за утворення осередків надпорогової чисельності гусениць совок:

ЕПШ підгризаючих совок  у посівах  буряків -1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі та інших просапних-3-8екз./кв.м;

ЕПШ листогризучих совок у посівах  буряків 2-3, багаторічних трав - 8-10екз./кв.м, соняшнику – 3 екз./рослину, на ранній капусті 1-2, на  пізній – 5 екз. на рослину за заселення 5% рослин і більше, застосовують рекомендовані інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Застосування інсектицидів проти листогризучих совок на посадках томатів, перцю, баклажанів бажане до початку плодоутворення.

Кращі результати дають обробки у вечірні години, коли гусениці підгризаючих совок живляться рослинами. Інсектициди доцільніше застосовувати в період виплодження гусениць та появи другого віку їх, коли вони живляться відкрито і є найбільш уразливими.

При роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог  ДСП 8.8.1.

 

 

 

 

Начальник управління                                      І.М. Андрусишин