Фото без опису

 

ІНФОРМАЦІЙНЕ  ПОВІДОМЛЕННЯ  

щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських  культур

і плодових насаджень у господарствах Івано-Франківської області

 

станом на 09.06.2022 року

 

Агрометеорологічні умови звітного періоду були задовільними для росту і розвитку озимих та ранніх ярих культур. Локально по області відмічались зливові дощі слабкої та помірної інтенсивності, які часом супроводжувались грозами. Погодні умови сприяли розмноженню шкідливих організмів на сільськогосподарських культурах.

 

Фенологія культур

 

 

Озимий ріпак ріст стручків

Озима пшениця поч. колосіння

Озимий ячмінь - цвітіння 

Ярі зернові – вихід в трубку, прапорцевий листок

Кукурудза - 3-5 листків

Соняшник  3-5 пара листків 

Бурякутвор. розетки

    Соя - 2-6 листків

    Горох   галуження

    Багаторічні трави -скошування

Картопля-утворення бічних пагонів  

    Плодові – опадання зайвої зав’язі

 

 

Шкідники і хвороби зернових, зернобобових

культур та багаторічних трав

В посівах озимих зернових продовжують свій розвиток шкідливі клопи де ними заселено 40 відсотків площ з чисельністю 0,3 імаго на м.кв., Продовжується яйцекладка шкідника. Відродження личинок спостерігається в Галицькому районі. Злаковими попелицями в чисельності 6екз. заселено 8% рослин на 30% обстежених площ; злаковими трипсами в середній чисельності 1-2 екз. заселено 2% рослин на 45% обстежених площ; злакова п’явиця продовжує розмноження, відкладання яєць та відродження личинок. Шкідником пошкоджено 4 відсотки рослин в слабкій ступені.

В ярині повсюди шкідливими залишаються п`явиці, злакові мухи, попелиці, клопи.

В посівах зернових колосових культур на даний час домінує борошниста роса, якою на 20-40% обстежених площ, уражено 3-7% рослин озимої пшениці (Галицький район) та 4% рослин ярих культур, септоріозом хворіє 5-11% рослин (Богородчанський район). Кореневими гнилями уражено 2-5% рослин з розвитком хвороби 2%. Гельмінтоспоріозом та іншими плямистостями уражено 4-8% рослин.

Кукурудзу пошкоджують ґрунтові шкідники (дротяники, личинки хрущів), за чисельності 0,2-0,4 екз. на кв.м, де пошкодили 2-4% рослин у слабкому ступені, а також злакові попелиці,  якої нараховується 3 екз. личинок на 1% заселених рослин. 

В посівах зернобобових (горох, соя) продовжують свою шкідливість бульбочкові довгоносики. Шкідником пошкоджено 4 відсотків рослин. Відбувається відродження личинок шкідника. Спостерігається заселення гороху попелицею, заселено 2 відсотки рослин, з чисельністю 4-5 екз на рослину. Посіви заселяють ентомофаги. З хвороб на сої спостерігається розвиток септоріозу у Галицькому і Тлумацькому районах.

 

Технічні культури

Буряки. В приватному секторі спостерігалося заселення та шкідливість бурякової попелиці (кормові буряки), яку виявляємо на 6 відсотків рослин. Проводяться обробітки. Рослини буряків пошкоджували личинки дротяників, хрущів.

В посівах кормових та столових буряків в індивідуальних селянських господарствах прогресує коренеїд, яким уражено 8 відсотків рослин.

Ріпак. В посівах ріпаку продовжують шкодити імаго та личинки насіневого  прихованохоботника, ріпакової галиці, капустяна попелиця. Продовжується літ, спарювання та відродження гусениць біланів. Із хвороб відмічаємо пероноспороз де уражено 4(10)% рослин, альтернаріоз 1(2)% рослин. 

При обстежені посівів соняшника було виявлено, що посіви доволі інтенсивно продовжує заселяти геліхрізова попелиця (3% рослин по 15 личинок на кожній).

 

Картопля та овочеві  культури.

Цьогорічної вегетації в посадках картоплі спостерігається нерівномірність сходів. Картопля одночасно перебуває у кількох фазах розвитку, що утруднює догляд. Колорадським жуком в середній чисельності 1-3 екз. на кущ заселено і пошкоджено 30% кущів картоплі, яйцекладками в середній чисельності 1шт. на рослину в середньому заселено 25% кущів. В Галицькому, Тисменицькому районах відмічено початок відродження личинок 11-19екз/кущ на 6% площ. Також відмічаємо локальне ураження посадок ранньої картоплі (присадибні ділянки) альтернаріозом.

На овочевих культурах шкодять хрестоцвіті блішки, попелиці, білани, гусениці молей, личинки капустяної мухи. Рослинам цибулі шкодять личинки цибулевої мухи, які пошкодили 8% рослин.

На присадибних ділянках продовжується пошкодження та заселення овочевих культур слимаками та медведкою (капустянкою).

 

Плодові насадження.

Яблунева попелиця. Продовжує свій розвиток на молодих пагонах. Шкідник в чисельності 1-2 колонії заселив 9-20 відсотків пагонів, 15 відсотків листків. Колонії заселяє сонечко. Співвідношення ентомофаг : шкідник 1:30.

Літ яблуневої плодожерки продовжується. Виявлено на феромонну пастку 2-5 екз. метеликів. Відродження гусениць не спостерігається. Проходить літ та залялькування гусениць яблуневої молі та розанної листокрутки.

Продовжується літ вишневої мухи, спостерігаємо відродження личинок та пошкодження плодів – 4-6%.

Погодні умови сприяють подальшому ураженню молодих пагонів зерняткових борошнистою росою та паршею, кісточкових  моніліальним опіком. На плодах аґрусу прогресує американська борошниста роса.

 

Багатоїдні шкідники

Продовжується літ та відкладання яєць метеликами підгризаючих та листогризучих совок І покоління, на світлопастку потрапляє: озимої та окличної совки - по 1-3 екз, капустяної – 1-5 екз. 

Капустянка (медведка), слимаки. Шкідливість шкідників найбільше відмічають в індивідуальних селянських господарствах, особливо капустянка та слимаки дошкуляють овочевим культурам. На 1 м.кв. нараховується 3-6 екз., пошкоджено 10 відсотків рослин овочевих культур. Відмічаємо наростання чисельності та шкідливості слимаків у сільському господарстві. Проводиться боротьба шляхом розкладання отруєних принад. 

АБМ – продовжується літ метеликів, їх спарювання та відкладання яєць.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

 

Начальник  управління                                   І.М. Андрусишин

 

Данилюк Г.І