Фото без опису

 

Новицька ТГ Руслан ПУКІШ

 

МАЛЯРІЯ   

          Малярія – важка, іноді смертельна хвороба. Збудник потрапляє до організму людини через укус комара.

Ситуація з малярії в світі, в країнах СНД, Україні залишається нестійкою. В 2020р.було зареєстровано 241млн.вип.малярії, померло 627 тис. осіб. Осередки малярії з високою ураженістю населення існують в Африці, Південно –Східній Азії, Південній Америці і т д. В країнах Європи в тому числі в Україні була ліквідована місцева малярія в 60-х рр. минулого сторіччя. Останнім часом через політичну та економічну кризу в світі, військові конфлікти, розвиток міжнародного бізнесу і туризму відбулося активне розповсюдження малярії на вільні від неї території. 

Щороку в Україні реєструється  близько 50 випадків малярії, близько десятої частини хворих – помирають. Усі зареєстровані випадки були завезені з ендемічних з малярії країн громадянами України, які подорожували, та іноземцями.  

В Україні реєструються лише завізні випадки малярії. За даними ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворюваності МОЗ України» в  січні  2022р  у громадянина Конго у Харкові виявили   випадок завізної  тропічної малярії, який прибув на навчання  до ВНЗ.

           За даними ВООЗ, заразитися малярією можна у 87 країнах світу, в основному, це країни Африки, Південної Азії та Америки.

           Людини заражається через укус самки комара, інфікованої малярійними плазмодіями. Самки комарів нападають в сутінках та в період від заходу сонця до світанку. Щоб цього уникнути:

  • перебувайте у захищеному приміщенні в цей час;
  • при перебуванні надворі носіть одяг з довгими рукавами, штанами;
  • нанесіть репелент на відкриті ділянки шкіри та на одяг (не наносіть окремо на шкіру під одяг).

Як попередити захворювання?

  1. Приймати протималярійні препарати для профілактики.
  2. Попереджувати укуси комарів.

За 4-6 тижнів до поїздки, в країни ендемічні з малярії необхідно звернутися

до сімейного лікаря, який призначить протималярійні ліки.

Які симптоми малярії і що робити,  якщо вони зявилися?

Симптоми малярії часто схожі на застуду: підвищена температура тіла, озноб, сильне  потовиділення, головний біль, біль в м’язах, швидка втомлюваність. Також можуть виникнути порушення травлення: нудота, блювання, діарея. У  разі невчасного початку лікування, малярія, особливо тропічна, може привести до трагічного кінця. Симптоми виникають зазвичай через 7-10 днів після зараження або повернення з ендемічної країни. Дуже важливо розпочати лікування швидко! Обов’язково  необхідно повідомити лікаря, що ви відвідували ендемічні з малярії країни.

 

 

                             Лікар паразитолог  Наталія Хлібкевич