Фото без опису

 

Новицька ТГ Руслан ПУКІШ

 

Африканська чума свиней

Відповідно повідомлення «Про виявлення захворювання на африканську чуму свиней» Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, в особистому селянському господарстві с. Івано-Благодатне Кропивницького району Кіровоградської області (координати 48°31?24.51? Пн, 31°58?27.42? Сх) підтверджено діагноз африканська чума свиней, 1 спалах (1 голова загинула та 3 живих свійських свиней).  З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС

Враховуючи ситуацію, що склалась у сусідній області, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області закликає населення та власників тварин відповідально ставитися до даного питання, а також наголошує, що купівлю живих свиней необхідно здійснювати в зареєстрованих господарствах або на агропродовольчих ринках, з обов’язковою  ідентифікацією поголів’я, оформленням відомостей переміщення тварин та відповідними ветеринарними документами (ветеринарна довідка в межах району, чи ветеринарне свідоцтво форми №1), що підтверджують клінічне здоров’я тварин та наявність всіх необхідних щеплень та досліджень.

Фізичним особам, що займаються розведенням та утриманням свиней необхідно обов’язково проводити ідентифікацію та реєстрацію тварин відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 639 від 01.12.2017 «Про затвердження Порядку ідентифікації та реєстрації свиней».

Отже,  наголошуємо на основних умовах для запобігання виникнення та розповсюдження африканської чуми свиней у власному господарстві:

  1. Не купувати свиней, продукти їх забою в не дозволених місцях торгівлі без відповідних ветеринарних документів;
  2. Не допускати сторонніх осіб в особисте господарство;
  3. Утримувати свиней в безвигульному режимі, не допускати їх контакту з іншими тваринами;
  4. Не згодовувати свиням корма тваринного походження і харчові відходи без попередньої термічної обробки;
  5. Про випадки захворювання негайно повідомляти фахівців державної служби ветеринарної медицини.

Нагадаємо, Африканська чума свиней (АЧС) – це заразне захворювання, яке проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.