Фото без опису

Новицька ТГ Руслан ПУКІШ                   

 

     Водно-нітратна  метгемоглобінемія та її профілактика.

  Вода - має велике значення для задоволення фізіологічних, санітарно-гігієнічних та господарських потреб людини. Але вживання води з наднормативним вмістом нітратів (понад 50 мг/дм³) небезпечне для здоров'я і може бути причиною виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком до 3-х років.

 Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем та біохімічних процесів, що відбуваються в організмі. Внаслідок токсичної дії нітратів виникає порушення транспортування кисню кров’ю, що призводить до виникнення кисневого голодування тканин (гіпоксії). Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». Також у дітей, вражених цією хворобою, може бути пронос, швидка стомлюваність, блювання, збільшення слиноутворення, втрата свідомості. Чим менша за віком дитина, тим тяжче перебігає хвороба.

 Найчастіше метгемоглобінемія спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). До групи підвищеного ризику відносяться діти, які перебувають на штучному вигодовуванні та чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію та різноманітні  захворювання серцево-судинної системи.

 Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникнення захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемією у дітей, необхідно:

  • не використовувати воду з колодязів для приготування сумішей для дитячого харчування. Для питних цілей та приготування страв дітям до 3-х років  рекомендується використовувати фасовану, бутильовану питну воду;
  • дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  •  з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні й органічні добрива. Не організовувати зберігання гною, вбиралень, вигрібних ям у радіусі 50 м від колодязів та каптажів;
  • у радіусі 50 м від криниць не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;

 

  • при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

 За даними фахівців Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в першому півріччі 2022р. на вміст нітратів було обстежено 6 громадських та 135 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітьми віком від 0 до  3-х років. В досліджених пробах перевищення вмісту нітратів не виявлено.

 

Олеся Перегінець

лікар із Загальної гігієни Калуського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»