Вакцинація в обхід черги. Як працівники приватного підприємства отримали  щеплення від коронавірусу?

                                                          ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ АКТУАЛЬНА

   Станом  на  25.07.2022 року на території Калуського району всього зареєстровано 12977 випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них- 4288 сільських мешканців, решта мешканці міста. Хворіли і діти- 401 особа (місто-253,село 148).

  В розрізі по ОТГ: Калуська ОТГ-10261 випадок, Новицька ОТГ-785 випадків, Верхнянська ОТГ-812 випадків, Войнилівська ОТГ-1006 випадків, Кадобна -75 випадків,іногородні-34 випадки.

  Всього в Калуському районі від коронавірусної хвороби померло-380 осіб. З них -247 осіб серед міських мешканців і 133 серед мешканців села.Чоловіків-189, жінок-191.Переважала вікова група з 60 до 90 років-320 осіб.

   За 1 півріччя 2022 року зареєстровано 3812 випадків коронавірусної хвороби, що в 1,5 рази перевищує показник аналогічного періоду 2021 року, який склав-2617 випадків. Пік захворюваності цього року припав на січень-лютий, в квітні почався спад захворюваності-всього 13 випадків,травень-5 випадків,червень-4 випадки.

  Проте, в липні в усьому світі, і в Україні зокрема, почала збільшуватись кількість людей з коронавірусною хворобою. А враховуючи воєнні дії на території України, масові внутрішні і зовнішні переміщення людей, цілком можливе масове збільшення захворювання на цю недугу з настанням осіннього сезону .

Нагадаємо, що коронавірус -це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Вперше вірус цієї родини був виділений у 1965 році. Новий коронавірус вперше зафіксували в китайському місті Ухань у 2019 році. Джерелом інфекції є люди, інфіковані коронавірусом, хворі тварини.

Механізми передачі: повітряно-краплинним(кашель, чхання),контактно-побутовий (контакт з зараженими тваринами, біологічні рідини заражених людей чи тварин).

  Інкубаційний період даного захворювання триває від 2 до 14 днів і більше. Хворі в цей період є потенційно заразні.

  Клінічні прояви: грипоподібні ознаки, підвищення температури тіла( від незначного до високих цифр),біль у м’язах, горлі, головний біль, сонливість;

-розвиток вірусної пневмонії, що швидко переходить в бактеріальну;

-проблеми з диханням, розвиток дихальної недостатності;

-загострення супутніх хвороб.

При перших симптомах захворювання необхідно звернутися до лікаря. Для діагностики хвороби проводять ПЛР-тести або швидкі тести на визначення антигену до коронавірусної інфекції. Лікування призначають згідно протоколу.

Профілактика:

-регулярно ретельно мити руки з милом, використовувати дезінфікуючі засоби;

-уникати контакту з будь-якими хворими на ГРВІ;

-регулярне провітрювання приміщення з вологим прибиранням;

-правильне використання засобів індивідуального захисту(маски, респіратори);

Проте,головним методом профілактики є ВАКЦИНАЦІЯ!!! В Україні на даний час існує декілька видів вакцин проти коронавірусної хвороби. Яка краще підійде саме  Вам, допоможе розібратися сімейний лікар.

  До початку бойових дій на території України 24.02.2022 року по Калуському районі вже проведено 87147 щеплень проти коронавірусної хвороби, з них: 44874 - 1 доза,41435 - 2 доза. Від початку війни і до 25.07.2022 року проведено 4329 щеплень. Вакцинувались і  ВПО (внутрішньо переміщені особи)-109 щеплень.

 Слід нагадати людям, які ще не вакцинувалися, або не пройшли повний курс вакцинації, що щеплення від коронавірусної хвороби продовжуються щоденно у виділених центрах вакцинації. В наявності є достатня кількість вакцини.

Люди, які отримали дві дози вакцини можуть отримати бустерну дозу. А від 19 липня 2022 року дозволене  введення  другої  бустерної дози вакцини проти коронавірусу усім людям від 60 років, а також людям віком 18-59 років із хронічними хворобами . Для другої бустерної  дози  в Україні  наразі застосовують Pfizer з інтервалом  щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

   Другу бустерну дозу вже застосовують в Ізраїлі, США, Канаді, Великій Британії, Японії, її рекомендували вводити в країнах ЄС.

   Памятайте, що Ваше здоровя у Ваших руках, а також те, що профілактика завжди дешевша за лікування!!!