Станом на 16 вересня 2022 року радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми

  • 56

   З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій, територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

 

Радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми

 

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 16 вересня 2022 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

             Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах на:

  • агропродовольчих ринках:
  • овочі (середній вміст Cs – 28,16-32,11 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
  • фрукти (середній вміст Cs – 53,22-57,33 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
  • ягоди дикорослі (середній вміст Cs – 100,39-132,0 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
  • гриби свіжі (середній вміст Cs – 71,63-145,0 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг)).
  • на промисловому виробництві харчових продуктів:
  • м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 2,3 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 3,44 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
  • сухі яєчні продукти (середній вміст Cs – 4,36 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St 4,84 – Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
  • зерно (середній вміст Cs – 2,22-4,4 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,85-3,83  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
  • олія (середній вміст Cs – 4,49 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), St – 1,67  Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
  • крупа ячмінна (середній вміст Cs – 2,64 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг), St – 2,08 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг)).

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар