Фітосанітарні інспектори Держпродспоживслужби Івано-Франківщини вдвічі збільшили обсяги проведення фітосанітарних процедур під час дії воєнного стану

 

Після повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України морські порти в південних областях були заблоковані ворогом і країна стикнулась із неможливістю вивезення сільськогосподарської продукції морем.

Рішенням Уряду в квітні 2022 року в державі було введено принцип екстериторіальності. Даний принцип дозволив експортерам проходити фітосанітарні процедури та отримувати документи дозвільного характеру поетапно в різних пунктах фітосанітарного контролю, затрачаючи менше часу на шлях транспортного засобу до кордону.

З метою проведення експортних поставок продукції сухопутним шляхом за допомогою залізничного та автомобільного транспорту, збільшилась  кількість звернень суб’єктів господарювання до Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини для проведення фітосанітарних процедур на 10 пунктах фітосанітарного контролю області.

При цьому навантаження на державних фітосанітарних інспекторів Прикарпаття під час проведення огляду об’єктів регулювання, інспектування транспортних засобів та видачі фітосанітарних сертифікатів для експорту продукції збільшилось вдвічі.

Для порівняння: 

 - за період з 01 березня до 30 вересня 2022 року фітосанітарними інспекторами Івано-Франківщини оглянуто 132,8 тис. тонн зернових, технічних та олійних культур,  а за аналогічний період в 2021 році – 9 тис. тонн;

- за період з 01 березня до 30 вересня 2022 року видано 8906 шт. фітосанітарних сертифікатів,  а за аналогічний період в 2021 році – 5765 шт.

Тож фітосанітарна служба області продовжує виконувати усі визначені законом повноваження; інспекторам доводиться неодноразово працювати у вихідні дні та позаробочий час за зверненням експортерів.