Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Солодка диня: користь і шкода

Дата: 17.10.2022 17:06
Кількість переглядів: 259

  Фото без опису

      Диня - це соковитий, низькокалорійний фрукт, який добре втамовує спрагу і не викликає важкість у шлунку. Це чудовий замінник солодощів під час боротьби із зайвою вагою. Цей продукт може похвалитися величезним переліком корисних властивостей, що робить його ідеальним перекусом.

       Цей фрукт можна їсти в сирому вигляді, або використовувати для солодких і солоних страв. 

      Користь дині.

     З усіх гарбузових культур диня має найвищий вміст бета - каротину. Цей антиоксидант відіграє роль у профілактиці раку і корисний для зору. Фрукт також багатий залізом, кальцієм, магнієм, електролітами. А також, вітамінами K, A і C (150 г м'якоті дині можуть забезпечити організм добовою нормою вітамінів A і C).

      Деякі дослідження показують користь дині при серцево - судинних захворюваннях і в процесах старіння. Завдяки високому вмісту клітковини вона покращує роботу кишечника.

       Дуже корисне сушене насіння дині. Воно прискорює метаболізм, усуває запалення, нормалізує рівень холестерину, очищає організм і покращує пам'ять. Його можна додавати в каші або випічку. Насіння дуже калорійне, так що не варто їсти його жменями.

      Чим може бути шкідлива диня?

      Цей фрукт нешкідливий, проте, протипоказання до вживання має. Диню не можна їсти годуючим мамам і немовлятам, оскільки вона погано засвоюється дитячим організмом.

       Не можна їсти диню при хворобах шлунка, нирок і жовчного міхура. Цей продукт також дуже погано поєднується з молоком і алкогольними напоями. Таке поєднання може викликати діарею.

      Як вибрати солодку і стиглу диню?

  • Перед покупкою понюхайте фрукт. Диня повинна мати виражений запах. 
  • Зелені жилки допустимі, але диню з зеленими плямами брати не варто.
  • Якщо у дині є хвостик, він повинен бути сухим.
  • Злегка хлопніть по поверхні долонею. Якщо звук глухий, то м'якоть стигла.
  • Не купляйте нарізані частинки дині, тому, що вона може інфікуватися

мікроорганізмами при розрізанні. Враховуючи солодке середовище, бактерії в ній розмножуються дуже швидко.

 

 

Лікар із загальної гігієни відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неіфекційних захворювань Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                                                                    Марія ЖЕКАЛО


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь