Фото без опису

Мобільні телефони - джерело інфекції

Дослідники з Австралії і ОАЕ, які вивчали бактерії на мобільних телефонах кажуть, що смартфони – це «п’ятизіркові готелі зі спа і безкоштовним буфетом» для найрізноманітніших мікроорганізмів, в тому числі патогенних і зі стійкістю до антибіотиків.

Щодня людина витрачає біля п’яти годин на користування мобільним телефоном. Поверхня мобільного телефону в середньому містить 17 тис. часточок бактерій, що в рази більше ніж на сидінні унітаза. Що більше ми використовуємо гаджет, то більше мікробів він збирає.

На поверхні смартфона після користування залишаються сліди від пальців, волога, жир і піт зі скронь, вух і волосся, залишки їжі та бруду тощо. Усе це – джерело мікробного забруднення і сприятливе середовище для розмноження бактерій. До того ж смартфони часто нагріваються і завдяки цьому підтримують сприятливу температуру для життєдіяльності мікроорганізмів. Якщо ви вважаєте, що проблема лише у великих екранах смартфонів, то помиляється. Ситуація з кнопковими телефонами ще гірша – вони мають щілини, у яких «ховаються» бактерії.

Власники телефонів не припускають, що причина їхньої хвороби – брудний гаджет. На поверхні телефонів можуть бути й патогенні грибки, хвороботворні мікроорганізми, стафілококи, кишкова паличка, віруси, що призводять до респіраторних інфекцій, грипу, акне, еритеми, хронічних дерматитів та інших захворювань.

Як запобігти  забрудненню мобільного телефону

-  Ретельно мийте руки кілька разів на день, у тому числі після користування телефоном.

-   Потрібно чистити щодня, так само, як і навушники, планшети та клавіатуру.

Як знезаражувати мобільні телефони 

    • Вимкніть пристрій, зніміть всі футляри і аксесуари.
    • Протирайте його м’якою тканиною без ворсу, наприклад з мікрофібри або серветку для об’єктивів.
    • Щодня можна протирати вологими серветками, однак вони не мають дезінфекційних властивостей, частково очищають від мікроорганізмів.
    • Для кращого очищення протирайте передню і задню панель телефону тканиною, змоченою дистильованою водою або спиртовмісними дезінфектантами у вигляді спрею.

Отже, памятайте, користуючись мобільними телефонами, дбайте про їх чистоту і особисту гігієну.

                                                        

Завідувачка відділенням епідеміологічного нагляду (спостереження )

  та профілактики неінфекційних захворювань Калуського районного відділу

  ДУ  «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                   Лідія Плачинда