На Калущині лептоспірозом захворів 24-річний чоловік

 

          В жовтні 2022р. в Калуському районі зареєстровано 2-й випадок лептоспірозу. Захворів 24-річний чоловік, мешканець сільської місцевості. В 2021р.було зафіксовано 5 випадків даного захворювання, в 2020 та 2019 роках по 1 випадку.

Що таке лептоспіроз і чим він загрожує людині?

 ЛЕПТОСПІРОЗ – це гостре зоонозне інфекційне захворювання людини і тварин, збудником якого є різні види лептоспір. Протікає у жовтяничній і безжовтяничній  формах. Інкубаційний період (від часу зараження до перших ознак хвороби) триває 2-20 днів. Хвороба характеризується раптовим початком, інтоксикацією, хвилеподібним перебігом. Температура підвищується до 39-40?, людину морозить. З’являється загальна слабкість, головний біль, біль у попереку, суглобах і м’язах, особливо литкових. Після перенесеного захворювання залишається стійкий і тривалий імунітет (несприйнятливість організму до хвороби), спрямований лише проти того виду лептоспір, який викликав захворювання. 

          Джерелом захворювання є мишовидні гризуни, дикі і сільськогосподарські тварини. У тварин спостерігаються найрізноманітніші варіанти перебігу хвороби, але найбільшого значення набувають стерті форми та носійство. Збудник виділяється у зовнішнє середовище з сечею.

          Лептоспіри до організму людини потрапляють через рот із забрудненими харчовими продуктами і водою через пошкоджену шкіру рук, ніг, слизові оболонки при купанні, користуванні забрудненою водою та догляді за худобою.  Існує професійний ризик виникнення захворювання в лісорубів, косарів, працівників тваринницьких господарств, ветеринарів, робітників колекторів. До групи ризику належать і аматори – рибалки.

           Випадки лептоспірозу реєструються в переважній більшості у серпні-жовтні з піком у вересні.

           Основним засобом попередження захворювання є дератизація – знищення мишей і щурів. В нашому регіоні вона проводиться спеціалістами Калуського відділу профілактичної дезінфекції  в населених пунктах,   на підприємствах і в житловому секторі на договірній основі.

           З інших засобів профілактики лептоспірозу рекомендується використання в роботі по господарству рукавиць та гумового взуття, зберігання харчових продуктів кормів для тварин і реманенту в місцях, недоступних для гризунів, регулярний догляд за руками, лікування подряпин, тріщин шкіри, ранок. Не купатися та не ловити рибу у водоймах, береги яких зарощені очеретом, де можуть водитися гризуни.

          Захворювання на лептоспіроз   часто призводить до тяжких наслідків, так як хвороба може протікати в тяжкій формі з ураженням нирок, печінки, очей. Смерть найчастіше настає від гострої ниркової недостатності. Завжди необхідно пам’ятати: тільки своєчасне звернення за медичною допомогою врятує вам життя.

 

 

 

  Лікар - епідеміолог Калуського

  районного  відділу  ДУ „Івано-Франківський

  ОЦКПХ МОЗ”                                                                                Мирослава  Гуменяк