Діти пізнають світ так, як ми, дорослі, підносимо його. У них немає фільтра, і вся інформація сприймається ними апріорі. Вони не розуміють жартів чи натяків. Вони відкриті і довірливі. Вони пізнають світ за двома критеріями: «добре – погано», «можна – не можна». І ці критерії пропонуємо їм ми – дорослі.    Найчастіше, коли дитина задає питання, йому відразу кажуть, як треба. А що, якщо вона сама поміркує? У дітей ж відмінно розвинена інтуїція. Якщо дитині не дати самій приймати рішення, то незабаром вона зрозуміє, що її особиста думка не така вже й важлива. Дитина зрозуміє, що внутрішні пориви і емоції треба приглушувати, так як вони все одно не грають ролі в її житті. Дитина вірить кожному слову, яке потім може змінити все життя…

     Права дітей є складною проблемою сучасного людства, оскільки, на жаль, життя, здоров’я, навчання, щастя дітей усього світу поки що недостатньо захищені. Про це багато пишуть і говорять, дехто намагається допомагати, але кількість нещасливих дітей не зменшується.

     Чесність, доброта, порядність народжуються у батьківській хаті. Дитина, яка виросла в родинній любові,  рідко стає «важкою» в школі, а також непотрібною для суспільства. І навпаки, прорахунки сімейного виховання обертаються потім бідою.

     15 грудня 2022 року у Берлогівській гімназії   відбулася зустріч- бесіда з метою створення безпечного освітнього середовища, запобігання вчинення дітьми злочинів, правопорушень, проявів булінгу в освітньому просторі, формування позитивних соціальних установок, учнів та педагогічного колективу  з начальником служби у справах дітей Новицької сільської ради  Іванною Василів та поліцейським офіцером Новицької громади Михайлом Карповим. А також у неформальній обстановці діти попробували себе у ролі поліцейського громади.

   Сьогодні, як ніколи маємо бути єдиними, толерантними один до одного та допомагати близьким, рідним, оточуючим.