Фото без опису

 

Людина надає перевагу прозорій, без кольору, неприємного запаху і присмаку питній воді.

Артезіанська вода питна це саме та вода, яка призначена для щоденного споживання і приготування їжі та напоїв. Відповідає усім органолептичним показникам (смак, запах, присмак, забарвленість, каламутність) і оптимальним показникам, з мінеральним складом, адекватним фізіологічні потребі організму людини.

Характеристика показників, або переваги:

- ступінь загальної мінералізації характеризує сухий залишок, показник, що показує кількість розчинених речовин, передусім мінеральних солей в 1л(дм3);

- загальна жорсткість  зумовлюється вмістом сполук кальцію і магнію, хлоридів, сульфатів в 1л(дм3). За ступенем жорсткості питну воду розділяють на дуже м’яку – 0-1,5ммоль/дм3; м’яку - 1,5-3,0ммоль/дм3; середньої жорсткості 3-6 ммоль/дм3; 6-9 ммоль/дм3 - жорстка; більше 9 ммоль/дм3 - дуже жорстка. Загальна жорсткість поділяється на карбонатну і постійну. В свою чергу карбонатна жорсткість – це розчинені у воді бікарбонати кальцію і магнію, які і є причиною утворення накипу на стінках водонагрівальних приладів.

- фториди – сприяють нормальному розвитку та мінералізації кісток і зубів;

- йод - необхідний для розумового розвитку дітей, попереджає «старечому маразму», сприяє нормальному розвитку функції щитоподібної залози;

- натрій – захищає воду від впливу мікроорганізмів, сприяє утворенню шлункового соку;

- калій – нормалізує тиск, регулює кислотно – лужну рівновагу крові;

- магній – регулює роботу нервової тканини, покращує кровопостачання серцевого м’язу;

- кальцій – складає основу кісткової тканини;

Якість води в цілому характеризується сумою фізичних, хімічних, мікробіологічних, токсикологічних показників. Негативна характеристика, або недоліки підвищеного вмісту макро і мікро елементів. Підвищена концентрація фізичних, хімічних, токсикологічних показників, впливає на органолептичні властивості води та стан самого організму. Наприклад підвищена кількість: фтору – приводить до ураження зубів (флюороз) і кістково – суглобового апарату; Відомо, що з водою в організм потрапляють такі мікроелементи, як фтор, йод, мідь, цинк та інші, які приймають активну участь в обміні речовин. Людина може отримувати їх з їжею і водою в недостатній або надлишковій кількості. Такі захворювання називають ендемічними. Як правило вони охоплюють велику кількість людей і характерні для окремої місцевості.

Особливості: Вода із свердловини проходить механічну фільтрацію, очистку через мембранні фільтри а також через вугільний фільтр після чого покращуються органолептичні показники води (знешкоджується сторонній присмак, аромат) і вміст макроелементів, мікроелементів та солей, досягає необхідних показників. Така вода призначена для щоденного споживання і розливається у тару об’ємом 1,5л (газована і негазована).

Богдан ПЕЛЕНИЧКА, начальник

Калуського районного відділу ДУ ІФ ОЦКПХ