Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Столова вода

Дата: 18.01.2023 08:29
Кількість переглядів: 199

Фото без опису

 

Людина надає перевагу прозорій, без кольору, неприємного запаху і присмаку питній воді.

Артезіанська вода питна це саме та вода, яка призначена для щоденного споживання і приготування їжі та напоїв. Відповідає усім органолептичним показникам (смак, запах, присмак, забарвленість, каламутність) і оптимальним показникам, з мінеральним складом, адекватним фізіологічні потребі організму людини.

Характеристика показників, або переваги:

- ступінь загальної мінералізації характеризує сухий залишок, показник, що показує кількість розчинених речовин, передусім мінеральних солей в 1л(дм3);

- загальна жорсткість  зумовлюється вмістом сполук кальцію і магнію, хлоридів, сульфатів в 1л(дм3). За ступенем жорсткості питну воду розділяють на дуже м’яку – 0-1,5ммоль/дм3; м’яку - 1,5-3,0ммоль/дм3; середньої жорсткості 3-6 ммоль/дм3; 6-9 ммоль/дм3 - жорстка; більше 9 ммоль/дм3 - дуже жорстка. Загальна жорсткість поділяється на карбонатну і постійну. В свою чергу карбонатна жорсткість – це розчинені у воді бікарбонати кальцію і магнію, які і є причиною утворення накипу на стінках водонагрівальних приладів.

- фториди – сприяють нормальному розвитку та мінералізації кісток і зубів;

- йод - необхідний для розумового розвитку дітей, попереджає «старечому маразму», сприяє нормальному розвитку функції щитоподібної залози;

- натрій – захищає воду від впливу мікроорганізмів, сприяє утворенню шлункового соку;

- калій – нормалізує тиск, регулює кислотно – лужну рівновагу крові;

- магній – регулює роботу нервової тканини, покращує кровопостачання серцевого м’язу;

- кальцій – складає основу кісткової тканини;

Якість води в цілому характеризується сумою фізичних, хімічних, мікробіологічних, токсикологічних показників. Негативна характеристика, або недоліки підвищеного вмісту макро і мікро елементів. Підвищена концентрація фізичних, хімічних, токсикологічних показників, впливає на органолептичні властивості води та стан самого організму. Наприклад підвищена кількість: фтору – приводить до ураження зубів (флюороз) і кістково – суглобового апарату; Відомо, що з водою в організм потрапляють такі мікроелементи, як фтор, йод, мідь, цинк та інші, які приймають активну участь в обміні речовин. Людина може отримувати їх з їжею і водою в недостатній або надлишковій кількості. Такі захворювання називають ендемічними. Як правило вони охоплюють велику кількість людей і характерні для окремої місцевості.

Особливості: Вода із свердловини проходить механічну фільтрацію, очистку через мембранні фільтри а також через вугільний фільтр після чого покращуються органолептичні показники води (знешкоджується сторонній присмак, аромат) і вміст макроелементів, мікроелементів та солей, досягає необхідних показників. Така вода призначена для щоденного споживання і розливається у тару об’ємом 1,5л (газована і негазована).

Богдан ПЕЛЕНИЧКА, начальник

Калуського районного відділу ДУ ІФ ОЦКПХ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь