Про неналежне утримання собак

   Тема бездоглядних собак не нова. На агресивну поведінку наших чотирилапих друзів у жителів громади чимало справедливих нарікань. Особливо це стає актуальною проблемою в осінньо-зимовий період, коли рано темніє, дорослі повертаються з роботи, діти – з навчальних закладів, а зграя безприв’язних, переважно домашніх (!) тварин окупує вулиці і вулички у  селах і становить загрозу для поодиноких перехожих.

   Щоб убезпечити себе і своїх дітей, люди звертаються і до правоохоронних органів, і до сільської ради.

        На основі поліцейського протоколу адмінкомісія сільської ради може оштрафувати власника, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо порушник не сплачує штраф добровільно, він стягується примусово виконавчою службою. Якщо порушник не згоден з рішенням адмінкомісії сільської ради – звертається до суду, який ставить крапку у цій справі.

   Однак біда в тому, що фактично у більшості собак є власники, які не виконують своїх обов’язків – ні перед тваринами, ні перед людьми.

   Тому таким власникам варто нагадати, що законодавством України передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність за неналежне утримання тварин. А наприкінці минулого року це законодавство стало жорсткішим, за зразком європейських норм. У нових законодавчих вимогах чіткіше прописані терміни, поняття і відповідальність.

   Згідно зі статтею 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф, який адмінкомісія сільської  ради може встановити власнику тварини за перше порушення, буде від 170 до 340 гривень. За повторне порушення протягом року – від 340 до 510 гривень. Якщо дії (чи бездіяльність) власника тварини спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну, штраф становитиме від 1700 до 3400 гривень.

   Так, штрафи у 170 чи 340 гривень – не той важіль, який може миттєво зробити «несвідомих» громадян «свідомими», однак, можливо, частину з них змусить задуматися, перш ніж порушити вдруге. Зайво витрачені кошти, даремно згаяні час і нерви – цього можна уникнути, просто «тримаючи собаку на повідку».

   Сільська рада звертається до всіх власників тварин з наполегливим проханням виконувати норми закону щодо їх належного утримання! Шановні жителі громади, не створюйте, будь ласка, проблем там, де їх легко можна уникнути, проявивши людяність і добропорядність!