Фото без опису

Прийняття освітньої субвенції – одне із питань 23 сесії сільської ради

      20 січня під головуванням Богдана Дадяка відбулася чергова 23 сесія Новицької сільської ради 8 демократичного скликання. Вона відкрилася виконанням Державного Гімну України, молитвою  «Отче наш» та хвилиною мовчання – вшанування світлої пам’яті захисників, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України. 

      Приємною несподіванкою для присутніх в залі став візит колядників архиєрейського хору "Еmis" Івано-Франківсько-Галицької єпархії ПЦУ, які 7 січня брали участь у Різдвяному Богослужінні в Свято-Успенському храмі Києво-Печерської Лаври, очолюваному Предстоятелем ПЦУ, Блаженнішим митрополитом Епіфанієм. Регентка хору Вероніка Мартинюк із села Завій Новицької громади.

Фото без опису

       В першу чергу розглядалися фінансові питання. Депутати затверджували звіт про виконання сільського бюджету за 2022 рік та розглядали питання «Про внесення змін та доповнень в бюджет Новицької сільської ради територіальної громади на 2023 рік», приймаючи освітню субвенцію з державного бюджету.

       Чи актуальне питання бюджету громади для кожного її мешканця? Відповідь однозначна. Адже своєчасно прийнятий і збалансований бюджет громади дає можливість забезпечити роботу дитячих садочків і шкіл, амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів, закладів культури і Підмихайлівської школи мистецтв, соціального захисту населення, видачу різного роду документів через ЦНАП Новицької сільської ради та вчинення нотаріальних дій.

 

За які кошти «живуть» заклади освіти: державні чи місцеві?

      Слід зауважити, що освітня субвенція з державного бюджету включає фінансування зарплат тільки вчителів загальноосвітніх закладів. А педагогічні працівники закладів дошкільної освіти, непедагогічний персонал, який забезпечує роботу шкіл, садочків – всі ці посади, а також утримання закладів освіти фінансуються з місцевого бюджету.

То що ж нам дають? Загалом передбачено 36 мільйонів 535 тисяч 700 гривень. Якщо порівняти з минулим роком, то станом на 1 січня 2022 р. було передбачено  42 мільйони 508 тисяч 800 гривень, і це майже на 6 мільйонів  було більше, аніж цього року.

      Кошти виділяються за принципом «гроші йдуть за учнем». На цей рік маємо 1340 школярів, торік було 1313. Субвенція на навчання одного учня на нинішній рік становить 27 тисяч 265 гривень, – наголосив сільський голова.

 

Медицина – галузь, яка цікавить кожну родину.

     Можливо, у когось виникає запитання: що спільного має ця галузь із сільською радою? Насамперед, за кошти сільського бюджету оплачуються комунальні послуги амбулаторій та ФАПів, на що витрачено у 2022 році – 312 тисяч 900 гривень та заплановано на 2023 рік – 336 тисяч гривень. Окрім того, з бюджету Новицької сільської  ради за минулий рік було витрачено 578 тисяч 606 гривень на оплату рецептів для пільгових категорій населення нашої громади, на 2023 рік заплановано – 680 тисяч гривень. А також слід вказати, що в нашій країні з 2017 р. продовжує працювати програма «Доступні ліки» для пацієнтів, які хворіють на: серцево-судинні захворювання; профілактика інсультів та інфарктів; бронхіальну астму; діабет ІІ типу; цукровий та нецукровий діабет; розлади психіки та поведінки; лікування хвороби Паркінсона; епілепсію.

     Підсумовуючи, Богдан Іванович відзначив, що в медицині кошти з державного бюджету виділяються за принципом «гроші йдуть за пацієнтом», і тому жителям громади потрібно реєструватися у сімейних лікарів Новицького Центру первинної медико-санітарної допомоги. Пацієнт отримає професійну допомогу, лікар – гідну зарплату, а місцевий бюджет – фінансові надходження на покращення інфраструктури населених пунктів.

 

 

 

 

 

Ким і які надаються соціальні послуги у сільській раді

       Керуючись Конституцією та законами України, враховуючи спроможність місцевого бюджету  сільська рада, завдяки депутатському корпусу, визначила пріоритетні напрями забезпечення соціального захисту жителів Новицької громади. Соціальні послуги жителям громади у сільській раді надає відділ  соціального захисту населення та праці,  служба у справах дітей, центр надання адміністративних послуг, фінансовий відділ, старости старостинських округів.

     Реалізація завдань соціального захисту щодо надання соціальних допомог жителям територіальної громади  забезпечувалася через заходи цільових програм, якими визначаються види соціальної допомоги та обсяги їх фінансування. Так, цільовою програмою соціального захисту населення у 2022 році фактично було профінансовано виплат на суму 798 тисяч 622 гривні.

 

Звідки і скільки: гроші місцевого бюджету

        Напевно, кожен житель вдавався до питання на які гроші живе Новицька територіальна громада. Місцевий бюджет має такі джерела надходження:

  • частина загальнодержавних податків – податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), рентна плата за користування природних ресурсів (газ, піщано-гравійна суміш), акциз від продажу алкоголю, тютюну;
  • міжбюджетні трансферти – субвенції (освітня і медична) та дотації;
  • місцеві податки та збори – єдиний податок, податок на землю, на майно.