Фото без опису

За рішенням ООН з 10 лютого 2018 рок щорічно відзначається Всесвітній день зернобобових. Ініціатором свята став уряд Республіки Буркіна - Фасо.

Зернобобові – сухі насіння бобових рослин, плоди яких дозрівають у стручках (бобах). Найвідомішими з них є горох, квасоля, соя і сочевиця. Зернобобові були частиною раціону харчування ще в стародавні часи.

Ці рослини мають високу поживну цінність і міцно увійшли в наше життя. Вони містять велику кількість білка і найважливіших поживних речовин, таких як: клітковина, фолати, кальцій, залізо і вітамін С. За вмістом вітамінів і поживних речовини зернобобові відмінно підходять для здоров'я людини (особливо вагітних жінок), а також сприяють вирішенню проблем голоду в окремих регіонах світу.

Високий вміст білка грає роль по заміщенню тваринних білків, що містяться в більш дорогих м’ясних і молочних продуктах, а вміст у складі зернобобових культур розчинної клітковини, амінокислот, вітамінів і мікроелементів нормалізує процес травлення.

Так, високий вміст калію в квасолі сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Її рекомендують вживати людям, які страждають набряками через порушення роботи серцево-судинної системи і нирок. Також вона корисна при захворюваннях суглобів і підвищеному кров’яному тиску. Квасолю слід їсти діткам, школярам і студентам, так як в ній багато фосфору, який сприяє розумовій діяльності.

Серед бобових велика кількість лікарських рослин. Так, їз солодки виготовляють препарати для лікування харчових отруєнь та захворювань органів дихання. До того ж, підземна частина солодше цукру в 40 разів, тому з неї роблять халву. Також коріння солодки допомагає впоратися з кашлем, безсонням і вилікувати гнійні виразки. Буркун запобігає згортанню крові. Їз нього виробляють препарати для лікування тромбофлебіту.

Деякі бобові, наприклад, буркун, є цінною рослиною, що дає мед. Тому його часто сіють біля пасік. Мед з буркуну білий або світло-бурштиновий і дуже смачний.

Багато видів бобових вирощуються в якості олійних культур – соя і арахіс. З них роблять прекрасне масло.

Відмічається позитивний вплив зернобобових культур на родючість ґрунтів, на їх здатність до виростання в умовах досить посушливого клімату і на те, що зернобобові володіють хорошою здатністю до зберігання. Бобові можуть співіснувати з бульбочковими бактеріями і, таким чином, вони збагачують землю сполуками азоту. Завдяки цій якості їх використовують в сівозмінах як попередники овочевих культур і пшениці. Органіка бобових удобрює грунт і покращує структуру. Коріння рослин розпушує ґрунт. Так він стає пористим і захищеним від вітрової та водної ерозії.

 

 

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано–Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Марія ЖЕКАЛО