Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Нітрати в ранніх овочі

Дата: 24.04.2023 16:28
Кількість переглядів: 180

Фото без опису

З приходом весни прилавки магазинів і ринків заповнені яскравими ранніми овочами, фруктами і зеленню. Хочеться думати, що вони можуть стати відмінною порцією вітамінів після довгої зими, але, на жаль, дуже часто в них міститься велика кількість нітратів.

Нітрати – це азотисті сполуки, які сприяють росту рослин. Незначне поступлення нітратів з їжею і водою практично не призводить до якихось небажаних наслідків, оскільки вони не накопичуються в організмі і легко виводяться.

Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини призводить до утворення під впливом кишкової мікрофлори вже більш небезпечних сполук – нітритів. Вони всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин. Це і призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму, викликаючи розвиток, так званої метгемоглобінемії. Накопичення нітратів і нітритів в кишківнику сприяє: утворення злоякісних пухлин; збільшення в розмірах щитоподібної залози за рахунок зниження кількості йоду в організмі; розладу нервової системи; а також вони негативно впливають на роботу серця.

Ранні овочі та зелень, як і фрукти, не рекомендовано їсти дітям до 5 років, людям з хронічними хворобами, літнім людям, вагітним і матерям, які годують грудним молоком немовлят. Наявність анемії, хвороб дихальних шляхів або серцево-судинної системи також вимагають відмовитися від вживання в їжу перших овочів.

Де найбільше нітратів?

Овочі накопичують нітрати в різних кількостях. Так, найбільш небезпечні в цьому плані салат, капуста, редис, кріп, зелена цибуля, шпинат. Огірки, кольорова капуста, брокколі, кабачки, морква, селера, редька, білокачанна капуста займають друге місце у цьому списку. Найбільш безпечні - картопля, бобові (квасоля, горох), солодкий перець, помідори, брюссельська капуста.

Як правильно вибирати ранні овочі?

Ранні овочі краще купувати в магазинах, де продукцію приймають від виробників, які мають відповідні протоколи випробувань, що гарантують її безпеку. Що стосується зовнішнього вигляду овочів, то огірки і зелень повинні бути темно-зеленого кольору, молода капуста мати яскраво-зелене листя, а редис – рівномірно забарвлений, без жовтих і чорних плям. Вибираючи болгарський перець, слід звертати увагу на колір чашечки (вона повинна бути зеленою) і свіжість зрізу.

Максимально допустимі рівні нітратів у овочах в Україні регламентовано Державними санітарними правилами і нормами (ДСанПін) «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затвердженими наказом МОЗ від 22.05.2020р. №1238. Визначити вміст нітратів у овочах, фруктах, воді можна в санітарно-гігієнічній лабораторії Калуської РВ ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м.Калуш, вул.Каракая, 9.

Чи є користь у ранніх овочах?

Користь безперечно є, однак їх слід споживати в помірній кількості. Ранні овочі, окрім нітратів, мають велику кількість вітамінів, яких не вистачає організму, особливо у після зимовий період.

Як зменшити кількість нітратів?

Позбутися нітратів в овочах та фруктах повністю неможливо, проте, зменшити їх кількість все-таки можна і саме на це й потрібно звернути увагу. Знизити на 10-12% накопичення нітратів в овочах допоможе їх ретельне промивання або замочування в холодній воді. Варіння овочів без використання алюмінієвого посуду знижує рівень нітратів на 80%. Соління, маринування і квашення овочів знижує кількість шкідливих з'єднань на 40%. 

Очищену картоплю варто варити в двох водах, так як всі нітрати переходить у відвар і його вживання не бажане. Приготовлені салати рекомендується їсти відразу, їх не варто зберігати в холодильнику тому, що надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити. У огірків, помідор, редисці необхідно зрізати м’якуш біля «хвостиків»; нестиглий м’якуш біля шкуринки у динях та кавунах вживати не варто, зокрема, у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разів більше, ніж у м'якоті.

Бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які шкідливі для здоров'я. Подбайте, щоб харчування було різноманітним і не вживайте одні й ті ж продукти щодня.

Як зберігати ранні овочі?

Ранні овочі бажано зберігати не більше двох діб, а салати, приготовані з них - не більше шести годин. Тому салати бажано готувати в не великій кількості незадовго до прийому їжі.

Симптоми отруєння ранніми овочами.

При отруєнні ранніми овочами, а саме нітратами, які часто в них містяться, з'являється нудота, блювота, діарея, болі в животі, запаморочення, слабкість.

Допомога при отруєнні.

Якщо, незважаючи на всі застереження, після споживання ранніх овочів відчуваються симптоми отруєння, необхідно нейтралізувати нітрати. Для цього знадобиться одна таблетка вітаміну С (аскорбінової кислоти) і активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).

Не чекайте погіршення загального стану, не нехтуйте своїм здоров’ям, а обов'язково зверніться до сімейного лікаря!

Марія ЖЕКАЛО, лікар загальної гігієни


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь