Фото без опису

З приходом весни прилавки магазинів і ринків заповнені яскравими ранніми овочами, фруктами і зеленню. Хочеться думати, що вони можуть стати відмінною порцією вітамінів після довгої зими, але, на жаль, дуже часто в них міститься велика кількість нітратів.

Нітрати – це азотисті сполуки, які сприяють росту рослин. Незначне поступлення нітратів з їжею і водою практично не призводить до якихось небажаних наслідків, оскільки вони не накопичуються в організмі і легко виводяться.

Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини призводить до утворення під впливом кишкової мікрофлори вже більш небезпечних сполук – нітритів. Вони всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин. Це і призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму, викликаючи розвиток, так званої метгемоглобінемії. Накопичення нітратів і нітритів в кишківнику сприяє: утворення злоякісних пухлин; збільшення в розмірах щитоподібної залози за рахунок зниження кількості йоду в організмі; розладу нервової системи; а також вони негативно впливають на роботу серця.

Ранні овочі та зелень, як і фрукти, не рекомендовано їсти дітям до 5 років, людям з хронічними хворобами, літнім людям, вагітним і матерям, які годують грудним молоком немовлят. Наявність анемії, хвороб дихальних шляхів або серцево-судинної системи також вимагають відмовитися від вживання в їжу перших овочів.

Де найбільше нітратів?

Овочі накопичують нітрати в різних кількостях. Так, найбільш небезпечні в цьому плані салат, капуста, редис, кріп, зелена цибуля, шпинат. Огірки, кольорова капуста, брокколі, кабачки, морква, селера, редька, білокачанна капуста займають друге місце у цьому списку. Найбільш безпечні - картопля, бобові (квасоля, горох), солодкий перець, помідори, брюссельська капуста.

Як правильно вибирати ранні овочі?

Ранні овочі краще купувати в магазинах, де продукцію приймають від виробників, які мають відповідні протоколи випробувань, що гарантують її безпеку. Що стосується зовнішнього вигляду овочів, то огірки і зелень повинні бути темно-зеленого кольору, молода капуста мати яскраво-зелене листя, а редис – рівномірно забарвлений, без жовтих і чорних плям. Вибираючи болгарський перець, слід звертати увагу на колір чашечки (вона повинна бути зеленою) і свіжість зрізу.

Максимально допустимі рівні нітратів у овочах в Україні регламентовано Державними санітарними правилами і нормами (ДСанПін) «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затвердженими наказом МОЗ від 22.05.2020р. №1238. Визначити вміст нітратів у овочах, фруктах, воді можна в санітарно-гігієнічній лабораторії Калуської РВ ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м.Калуш, вул.Каракая, 9.

Чи є користь у ранніх овочах?

Користь безперечно є, однак їх слід споживати в помірній кількості. Ранні овочі, окрім нітратів, мають велику кількість вітамінів, яких не вистачає організму, особливо у після зимовий період.

Як зменшити кількість нітратів?

Позбутися нітратів в овочах та фруктах повністю неможливо, проте, зменшити їх кількість все-таки можна і саме на це й потрібно звернути увагу. Знизити на 10-12% накопичення нітратів в овочах допоможе їх ретельне промивання або замочування в холодній воді. Варіння овочів без використання алюмінієвого посуду знижує рівень нітратів на 80%. Соління, маринування і квашення овочів знижує кількість шкідливих з'єднань на 40%. 

Очищену картоплю варто варити в двох водах, так як всі нітрати переходить у відвар і його вживання не бажане. Приготовлені салати рекомендується їсти відразу, їх не варто зберігати в холодильнику тому, що надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити. У огірків, помідор, редисці необхідно зрізати м’якуш біля «хвостиків»; нестиглий м’якуш біля шкуринки у динях та кавунах вживати не варто, зокрема, у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разів більше, ніж у м'якоті.

Бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які шкідливі для здоров'я. Подбайте, щоб харчування було різноманітним і не вживайте одні й ті ж продукти щодня.

Як зберігати ранні овочі?

Ранні овочі бажано зберігати не більше двох діб, а салати, приготовані з них - не більше шести годин. Тому салати бажано готувати в не великій кількості незадовго до прийому їжі.

Симптоми отруєння ранніми овочами.

При отруєнні ранніми овочами, а саме нітратами, які часто в них містяться, з'являється нудота, блювота, діарея, болі в животі, запаморочення, слабкість.

Допомога при отруєнні.

Якщо, незважаючи на всі застереження, після споживання ранніх овочів відчуваються симптоми отруєння, необхідно нейтралізувати нітрати. Для цього знадобиться одна таблетка вітаміну С (аскорбінової кислоти) і активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).

Не чекайте погіршення загального стану, не нехтуйте своїм здоров’ям, а обов'язково зверніться до сімейного лікаря!

Марія ЖЕКАЛО, лікар загальної гігієни