Останніми роками набуває популярності думка про те, що глютен шкодить людському організму. Дієтологи пропонують різні види безглютенової дієти, а виробники постачають товари без глютену. Часто виникає питання чи дійсно він може нашкодити?

Глютен - це рослинний білок. Він міститься в злакових рослинах (пшениця, ячмінь тощо). Саме завдяки йому хліб виходить пухким, а макаронні вироби, каші та випічка - еластичними. В народі глютен називають пшеничним білком, бо саме в пшениці його вміст складає до 80%. Також, глютен можна знайти і в інших продуктах: макаронах, фасфудах, чіпсах, бургерах, майонезі, кетчупі, соусах, підливах, крабових паличках, ковбасі, пиві, спеціях, в деяких видах вина, цукерках.

Глютен, до речі, обов'язково міститься у вегетаріанському м'ясі. Адже тваринний білок замінюють саме рослинним. Проте, існують і безглютенові види рослинного м'яса. Тут потрібно уважно читати склад продукту.

Особливої шкоди глютен завдає людям, які мають целіакію - це аутоімунне захворювання, за якого організм просто припиняє перетравлювати глютен.

На даний час це захворювання є досить поширеним і зустрічається у всіх країнах світу з частотою 1 випадок на 200–300 людей (залежно від регіону). Жінки більш схильні до цієї патології, тому захворювання в них виявляється в 2 рази частіше. Перші прояви хвороби виявляються, зазвичай, ще в дитинстві, проте, деякі форми зустрічаються і у дорослому віці (після 40 років). Варто зазначити, що у дорослих перебіг захворювання, зазвичай, легший, ніж у дітей.

Крім вродженої схильності, вплинути на розвиток захворювання можуть хвороби, які поєднуються з порушенням імунного статусу (цукровий діабет та інші аутоімунні захворювання), кишкові інфекції, алергічні реакції та інші.

Є кілька симптомів, за допомогою яких ви можете зрозуміти, що у вас непереносимість цієї речовини. Зокрема: спазм, діарея, нудота та біль у кістках, втрата ваги, стеаторея (кал блідого кольору, пінистий). Також у деяких пацієнтів зустрічається головний біль (зокрема, хронічна мігрень), печія, анемія, здуття живота, хронічна втома, периферична невропатія, зниження маси тіла та часті переломи кісток, порушення менструального циклу, що може в майбутньому призвести до безпліддя, невиношування вагітності.

Якщо ви відчуваєте хоча б один із цих симптомів після вживання випічки, макаронів та інших продуктів, які містять глютен, одразу зверніться до лікаря. Целіакія невиліковна. І найефективнішим методом боротьби з цієї хворобою є дотримання безглютенової дієти. Водночас дуже важливо не лише виключити з раціону глютен, але й знайти для нього повноцінні замінники.

В яких продуктах немає глютену?

Людям з целіакією дуже важливо стежити за своїм харчуванням та не споживати продукти, де є глютен. Їх зазвичай замінюють корисними альтернативами. Наприклад, замість пшеничного борошна використовують рисове, гречане, горохове.

Щоб не брати на перекус крекер, замініть його міксом горіхів, яблуком, хумусом чи морквою. Замість вівсянки на сніданок можна з'їсти оладки з горохового борошна або гречані пластівці. Білий або бурий рис стануть чудовим обідом. Є види макаронів, які виготовляються не з пшеничної муки. Їх також можна безпечно їсти. Немає глютену в картоплі, сирі, рибі, молоці, м'ясі, бобових, кукурудзі та сметані.

Чи можна вивести глютен з організму?

Якщо ви з'їли такий продукт, який принесе небажані результати для вашого здоровя, то одразу виникає логічне запитання: як вивести глютен з організму? Варто запам'ятати кілька простих дій:

  • пийте якомога більше рідини - це може бути звичайна вода, бульйон, чай;
  • спробуйте відпочити, а краще лягти спати - організм не буде перенавантажуватися і сам впорається з глютеном;
  • випийте вітамін С, щоб зміцнити імунітет;
  • випийте імбирний чи м'ятний чай, щоб позбавитися нудоти, заспокоїти травну систему та зняти запалення.

Чи корисний глютен нашому організму?

Якщо у вас немає проблем із засвоєнням глютену, то слід памятати, що

цільнозернові продукти з глютеном дуже корисні для організму. Оскільки глютен - це білок, до складу якого входять цинк, мідь, магній, залізо, вітаміни групи В. Вони необхідні для підтримки імунітету, забезпечення правильної роботи травної системи і кишківника.

Тому якщо у вас немає непереносимості глютену, відмовлятися від продуктів, які його містять, не варто. Для людей зі здоровим організмом шкоди глютен зовсім не несе. А ось безглютенові продукти не настільки корисні, тому що вони часто позбавлені тих речовин, які потрібні для здоров'я людини.

 

 

Пам'ятайте, що глютен - це звичайний рослинний білок. Він не є ворогом вашого організму. За його допомогою тіло насичується потрібними корисними речовинами, мінералами, вітамінами й мікроелементами. Глютен може нашкодити лише людям з целіакією або непереносимістю глютену.

Харчуйтеся правильно і будете здорові!

 

 

 

 

 

Лікар із загальної гігієни                                    Марія ЖЕКАЛО