Як вберегтись від кишкових інфекцій !!!
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
Як вберегтись від кишкових інфекцій !!!
Незабаром літо,а в літню пору особливу небезпеку становлять кишкові
інфекції та харчові отруєння.
Основними проявами кишкових інфекцій є: загальне нездужання, в’ялість, болі в черевній порожнині, тошнота, рвота, пронос,підвищення температури тіла. Проте, всього цього можна уникнути, дотримуючись елементарних правил гігієни:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук приватних осіб;
- НЕ допускати споживання продуктів і напоїв,термін реалізації яких минув;
- НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо
їх якості;
- НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду
з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневих вод тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати питну,бутильовану,сертифіковану воду, або з централізованих джерел водопостачання;
- ПРИ неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і кип’ячену воду.
- ПРИ купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
- ПРИ купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість і безпеку реалізованої продукції;
- ПЕРЕД споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати окропом.
- У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські тощо);
- НА відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
- ПРИ харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) уникати контакту продуктівз грунтом і піском;
- ПЕРЕД приготуванням і вживанням їжі,а також після відвідування туалету потрібно обов’язково мити руки з милом;
- ПРИ відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно стежити, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
- ДЛЯ купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.
У випадку виявлення перших ознак захворювання НЕГАЙНО звертайтесь до найближчого лікувального закладу.
!!! Організаторам масових подій у побуті (весіль,ювілеїв,тощо) особливо потрібно пам’ятати про санітарно-протиепідемічні правила,так як вони несуть цивільно-правову відповідальність!!!
ВАШЕ ЗДОРОВ’Я У ВАШИХ РУКАХ!!!
Калуський районний відділ ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»