ПАМ’ЯТКА  ДЛЯ  НАСЕЛЕННЯ

 

                 Як  вберегтись  від  кишкових  інфекцій !!!

 

  Незабаром літо,а в літню  пору  особливу  небезпеку  становлять  кишкові

інфекції  та харчові  отруєння.    

   Основними проявами кишкових інфекцій є: загальне нездужання, в’ялість, болі в черевній порожнині, тошнота, рвота, пронос,підвищення  температури тіла. Проте, всього цього можна уникнути, дотримуючись  елементарних  правил  гігієни:

          

        -  НЕ  купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук приватних осіб;

  • НЕ  допускати споживання продуктів і напоїв,термін реалізації яких минув;
  • НЕ  вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо

їх якості;

  • НЕ  вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • НЕ  використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду

з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневих вод тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати питну,бутильовану,сертифіковану воду, або з централізованих джерел водопостачання;

  • ПРИ неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і кип’ячену воду.
  • ПРИ купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу  та терміну;
  • ПРИ купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість і безпеку реалізованої продукції;
  • ПЕРЕД споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;  для споживання дітьми – обдати окропом.
  • У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські тощо);
  • НА  відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, мясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • ПРИ харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) уникати контакту продуктівз грунтом і піском;
  • ПЕРЕД приготуванням і вживанням їжі,а також після відвідування туалету потрібно обов’язково мити руки з милом;
  • ПРИ відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно стежити, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
  • ДЛЯ купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.

 

       У випадку виявлення перших ознак захворювання НЕГАЙНО звертайтесь до найближчого лікувального закладу.

 

       !!! Організаторам  масових  подій  у  побуті (весіль,ювілеїв,тощо) особливо  потрібно  пам’ятати  про  санітарно-протиепідемічні  правила,так  як  вони  несуть  цивільно-правову  відповідальність!!!

       

               ВАШЕ  ЗДОРОВ’Я  У  ВАШИХ  РУКАХ!!!

 

 

 

 

Калуський  районний  відділ  ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»