Фото без опису 

 

 

    19  травня -  Всесвітній  день боротьби  з  вірусними  гепатитами.

   За останні  роки  в Калуському районі  реєструються  поодинокі  випадки  гострих  та  хронічних  вірусних  гепатитів. Так в І кварталі  2023р.зафіксовано  4 випадки хронічного вірусного гепатиту В. Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 3,2. Хворіли всі мешканці міста, всі дорослі: 3 особи чоловічої статі віком  50 років і старші та 1 особа жіночої статі віком 35 років. Також  зареєстровано 2 випадки хронічного вірусного гепатиту С проти 1 випадку в в 2022році. Інтенсивний показник захворювання склав 1,6 на 100 тисяч населення. Хворіли 1 особа чоловічої статі, мешканець міста та 1 жінка, мешканка сільської місцевості. Вікова категорія – 25-49 років.

   Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він   розвивається   через   ураження вірусом  гепатиту .

   Розрізняють багато типів  вірусів: А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки. Проте між ними є істотна різниця в шляхах зараження.

   Гепатити А і Е передаються фекально- оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої  іжі  або води.

 А гепатити В, С, D передається  через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. Зокрема це може статися під час переливання крові, медичних маніпуляцій, при передачі вірусу від матері до дитини, статевим шляхом та  під час вживання наркотиків  ін’єкційно  та  інтраназально .

    Також гепатити  В та С поділяються  на : гострі  вірусні  гепатити (ГВГ) та  хронічні  вірусні  гепати (ХВГ),які  відрізняються часом  протікання.

     Як і при інших вірусних захворюваннях для захисту від гепатитів А важливо дотримуватися такої  профілактики:

-гігієни  рук;

-вживати в їжу вимиті або термічно оброблені  продукти, пити  тільки кип’ячену воду,.в тому числі і джерельну. Потрібно знати, що  вірусний гепатит А гине при100˚С.

   Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС).Підступність цих вірусних гепатитів в тому, що вони  досить часто   протікають безсимптомно   та проявляються вже  в пізніх  стадіях, коли завдано великої шкоди для  організму і захворювання  переходить  в  хронічне.

    Саме тому важливі профілактичні заходи, серед яких і тестування.

    Періодичне тестування на вірусні  гепатити  варто  зробити  правилом!

    Важливим  кроком для  уникнення  захворювання  є і вакцинація від вірусних гепатитів.          Найкращий та найбільш  ефективний   спосіб попередження    інфікування   вірусного   гепатиту  В — це вакцинація трьома дозами вакцини. Першу дозу вакцини проти вірусного гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу — у 2 місяці, третю — у 6 місяців.

    Оскільки вірусний гепатит D розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В, триразова вакцинація попереджує і ризик інфікуватися вірусним гепатитом D.

Вакцини проти гепатиту С не існує.

      Памятайте, що Ваше  здоровя  в  Ваших  руках. Профілактика  завжди  набагато  дешевша  ніж лікування.

 

 

 

Лікар-епідеміолог Калуського районного  відділу

ДУ «Івано-Франківський  ОЦКПХ МОЗ»                                                                  Мирослава Гуменяк