Дизентерія: інтоксикація призводить до значного порушення в обміні речовин  | УНІАН

Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до
здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням
дистального відділу товстої кишки, з типовими проявами коліту, з появою крові
у випорожненнях.
Причини дизентерії:
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів
виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює
її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому
середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від
3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків – до 3-4 місяців і навіть більше.
Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог
санітарного законодавства.
Симптоми дизентерії:
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації
організму. Зокрема це нудота, діарея, головний біль, зневоднення організму,
підвищена температура, млявість, болі у правому підребер’ї та шлунку.
Лікування дизентерії:
Хворий із розладами функцій шлунку й кишечнику потребує особливого
догляду. При блювоті потрібно підставити місткість для збору блювотних мас,
притримувати голову пацієнта, стежити за тим, щоб вміст шлунку не потрапив у
дихальні шляхи. Часті рідкі випорожнення викликають роздратування в
анальній ділянці. У зв’язку з цим потрібен особливий догляд за промежиною –
обмивання, змазування вазеліном, маслом обліпіхи або дитячим кремом.
Треба пити багато рідини для заповнення втраченої організмом води. У перші
дні захворювання у раціоні харчування мають бути лише протерті страви, в
невеликому обсязі. При високій температурі застосовують жарознижувальні
засоби. З огляду на те, що ця інфекція бактеріальна, для лікування можуть
знадобитися антибіотики (не застосовувати без призначення лікаря).
Профілактика дизентерії:
-ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
-не купуйте продукти харчування в сумнівних місцях, де їхні якість і свіжість не
перевіряються, а самі продавці працюють без медичних оглядів;

-перед вживанням молока та молочних продуктів, куплених на фермерських
ринках, обов’язково треба провести термічну обробку;
-не вживайте продукти сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
-для пиття і приготуванння їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або
воду із централізованих джерел водопостачання, а при деценралізованому
водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
-ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, а перед споживаннням дітям
- обдайте окропом;
-при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, негайно
зверніться за допомогою до медичного закладу.

Завідувач мікробіологічної лабораторії
Калуського відділу ДУ «Івано-Франківський
ОЦКПХ МОЗ» Ольга Бабюк