Сальмонельоз-небезпечне інфекційне захворювання!
Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструється протягом усього року,
але частіше влітку і на початку осені. Це пояснюється тим, що в теплий період
мікроорганізми активно розмножуються. Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз
епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності,
особливо серед дітей і людей похилого віку, виникненням спалахів та значним
розповсюдженням.
Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання травної системи, що виникає в
результаті зараження бактеріями роду Salmonella і супроводжується сильною інтоксикацією
та дегідратацією організму.
Сальмонели стійкі у зовнішньому середовищі:
у м'ясі - до 2-місяців;
у замороженому м'ясі - до 6 місяців;
на яєчній шкаралупі - 2,5-3 тижні;
у молочних продуктах: в сирах - до 1 року, в маслі - до 4 місяців, в кефірі - до 2 місяців, в
молоці - до 20 днів.
у воді - близько 5 років;
у грунті - до 18 місяців;
у кімнатному пилу - до 3 місяців;
У деяких харчових продуктах бактерії активно розмножуються. При цьому смак і зовнішній
вигляд продукту не змінюється. При нагріванні до 70 °С збудники інфекції гинуть через 5–10
хвилин. Проте якщо вони містяться в товщі великого шматка м'яса, то можуть деякий час
витримувати й температуру кипіння. Під впливом дезінфікуючих розчинів сальмонели
швидко гинуть.
Джерело збудника інфекцій – тварини (велика рогата худоба, свині, свійська
водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз
люди або здорові бактеріоносії.
Шляхи зараження (за ступенем небезпеки):
- Харчовий (найчастіше через м'ясо і вироби з нього, риба і морепродукти, яйця і
вироби з них, молоко і молокопродукти);
- Через воду (реальну епідеміологічну небезпеку становить вода відкритих водойм, яка
інтенсивно забруднюється неочищеними стічними водами тваринницьких ферм,
птахоферм, м'ясокомбінатів);
- Контактно-побутовий (при догляді за хворими, в дитячих садках, стаціонарах,
пологових будинках).
Симптоми сальмонельозу та перебіг хвороби.
Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці.
Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох
годин до 2-3 діб.
Основні прояви хвороби: загальна слабкість, підвищення температури, біль у животі,
нудота, блювота та діарея (пронос).
Як запобігти захворюванню?
Рекомендується дотримуватися основних правил:
Ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до
початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету.
Дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Повинні дотримуватися не
тільки терміни зберігання, але правила «товарного сусідства» в холодильнику.
Користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м'яса і риби.
Ретельно їх мити та обдавати окропом.
Не купувати на стихійних ринках молочну, м'ясну продукцію та яйця, а також
звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі.
Дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних,
кулінарних виробів та яєць;
Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.
Використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.
Пам'ятайте! Вакцини для специфічної профілактики сальмонельозу поки немає.
У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а
терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.
Бактеріолог Калуського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Оксана Довбенко