Кишкові інфекції - хвороби теплої пори року | Блоги БДМУ

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях є:
- хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять
захворювання в легкій, "стертій" формі);
- бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сам не хворіє).
Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднені вода, харчові
продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові
продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і
активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.
Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду,
їжу, на предмети домашнього ужитку.
Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження
кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників
кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах
харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих
водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення
кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця
проживання.
Ознаки захворювання:
Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-
кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується
температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної
системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих
захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний
пронос, то для черевного тифу - висока температура.
Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
 для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
 не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для
технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
 воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених
вододжерел;
 кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття
фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
 молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

 овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням
щітки та господарського мила, обдавати окропом;
 для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
 не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
 суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів
харчування;
 всі харчові продукти оберігати від комах, харчові відходи тримати в
контейнерах з кришкою, знищувати мух;
 ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі,
після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього –
використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
Увага!
При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших
патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря. У
цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

Калуський районний відділ ДУ «Івано – Франківський обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ»