ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ?

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях є:

  • хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять 

захворювання в легкій, "стертій" формі);

  • бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сам не хворіє).

Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднені вода, харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.

Ознаки захворювання:

Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу - висока температура.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;

  • не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

  • кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;

  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;

  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;

  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;

  • всі харчові продукти оберігати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;

  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

Увага!

При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

 

 

 

Лікар – епідеміолог Калуського РВ                      Зінаїда КОВБАСНЮК