ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ?
ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ?
Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях є:
-
хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять
захворювання в легкій, "стертій" формі);
-
бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сам не хворіє).
Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднені вода, харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.
Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.
Ознаки захворювання:
Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу - висока температура.
Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
-
для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
-
не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
-
воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
-
кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
-
молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
-
овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
-
для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
-
не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
-
суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
-
всі харчові продукти оберігати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
-
ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
Увага!
При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.
Лікар – епідеміолог Калуського РВ Зінаїда КОВБАСНЮК