Отруєння грибами
Отруєння грибами
Отруєння грибами реєструються у медичних закладах протягом усього року, однак, як підтверджує аналіз, їх пік припадає на кінець літа – початок осені. Щорічно лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, наголошуючи про заборону вживання грибів дітям до 12 років, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються.
На жаль, перший випадок отруєння грибами зареєстровано цими днями на Калущині у дитини віком 3 роки 7 місяців, мешканки одного із сіл Калуської територіальної громади. Дитина знаходиться на лікуванні в обласній дитячій клінічній лікарні.
Тому ще і ще раз хочеться нагадати. Гриби – це цінний дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Найчастіше отруєння трапляються з причин зовнішньої схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні гриби від добрих їстівних грибів та запам’ятати важливі правила.
Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас, підприємств чи на забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:
- Не вживайте сирих грибів.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
Пам’ятайте, що гриби – це їжа, яка важко перетравлюється, а в дітей ще не сформований шлунково-кишковий тракт. Та й діти значно чутливіші до дії токсинів грибів. Це пов’язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з’їдених грибів у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину, ніж у дорослого.
Не рекомендується вживати гриби жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
дітям до 12 років;
літнім людям та людям із захворюваннями шлунково – кищкового тракту
Знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить Вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і близьким та навіть врятує життя.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше - терміново телефонуйте «103»
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!
Бережіть себе і своїх близьких! Будьте здорові!!!!