24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом - Міська дитяча  лікарня №5

 

 

 

 

 Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Цей вірус є дуже заразний та небезпечний і не зважає на соціальний статус,матеріальні  статки, кордони.

  Ліків проти цього захворювання не існує,а єдиним надійним та ефективним методом захисту є вчасна імунізація.

  То що ж таке поліомієліт?

  Поліомієліт або дитячий параліч-це захворювання ,яке вражає нервову систему та може призвести до паралічу чи навіть смерті.

  Збудником поліомієліту є поліовірус,який існує у вигляді 3 незалежних типів- I, II ,III.

  Механізм передачі- фекально-оральний. Потрапляє вірус в організм людини через фекалії та слину,найчастіше-через брудні руки,заражені їжу та воду.

  Інкубаційний період триває від 4 до 35 днів,після чого може розвиватися поліомієліт.

  Симптоми:

-у 70 % випадків захворювання має безсимптомний характер,але носій становить небезпеку для інших людей зі слабким імунітетом;

-у 25 % випадків поліомієліт має симптоми, що нагадують грип(підвищення температури,головний біль,нудота,біль в животі). Після чого можуть появлятися рухові розлади: біль в уражених мязах,повний параліч,який може розвинутись за кілька годин.

  Для боротьби з поліомієлітом використовують два види вакцини- ІПВ та ОПВ. Згідно Українського календаря щеплень для стійкого імунітету необхідно отримати 6 доз вакцини проти поліо:

-2 дози ІПВ (у 2 та 4 місяці);

-4 дози ОПВ(6,18 місяців,6 та 14 років);

Яка ж різниця між ІПВ та ОПВ?

  ІПВ- це інактивована поліомієлітна вакцина,яка містить вбитий вірус та вводиться ін’єкційно. Вона запобігає потраплянню вірусу до нервової системи,що захищає від паралічу.

  ОПВ- містить «живий» ослаблений вірус,капають її в рот. Така вакцина добре формує імунітет у кишківнику дитини,тим самим захищає від зараження і поширення інфекції,а також вберігає від носійства .

  У країнах з високим рівнем охоплення щепленнями  (понад 90%)  для вакцинації можуть використовувати лише ІПВ.

  У  країнах з високим ризиком виникнення спалахів  поліомієліту,серед яких і Україна,використовують так-звану «змішану схему вакцинації» - як  інактивовану так і оральну поліомієлітну вакцину.

  Якщо внаслідок використання комбінованої вакцини чи відсутності ОПВ ваша дитина отримала лише ІПВ,не страшно. Проте,при першій можливості доцільно отримати хоча б 1 дозу ОПВ. Протипокази до використання цієї вакцини,як і будь-яких інших живих вакцин,мають лише діти з імунодефіцитом.

  Памятайте, що вчасна вакцинація-це запорука здоровя та життя вашої дитини.

   Калуський районний відділу                                      лікар-епідеміолог

   ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ                  Наталія    ВАШКЕВИЧ