ЙОДОДЕФІЦИТ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА - Надвірнянська міська рада

Йод — це мікроелемент, найголовніша роль якого, утворення гормонів щитоподібної залози.
Також йод бере участь в регуляції енергетичного обміну, швидкості біохімічних реакцій;
обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну, метаболізму ряду вітамінів, процесів
росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток. Нестача йоду в
організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності у
дітей та дорослих, порушення обміну речовин. Цей мікроелемент необхідний людині
протягом усього життя.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. У зоні найбільшого
ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У
південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку. При
чому, створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки велика частина йоду, що
надходить в організм, виводиться із сечею та через кишківник.
Симптоми і наслідки нестачі йоду в організмі:
 задишка, нестача повітря (особливо в положенні лежачи),
 утруднення ковтання та дихання,
 втома;
 сухість шкіри;
 забудькуватість і пригнічений настрій;
 закрепи;
 опухле обличчя;
 слабкість;
 підвищений рівень холестерину в крові;
 біль або скутість у м'язах чи суглобах;
 уповільнений пульс;
 випадіння волосся;

 депресія;
 збільшення щитовидної залози (зоб);
 затримка росту у дітей;
 затримка інтелектуального розвитку у дітей;
 зниження розумової активності у дорослих;
 порушення обмінних процесів;
 загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час
вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
 неонатальний гіпотиреоз;
 рак щитовидної залози.
Скільки потрібно йоду, щоб бути здоровим?
Добова потреба в йоді залежить від віку.
Для дітей:
 0–6 років — 90 мкг;
 6–12 років — 120 мкг.
Для дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг;
Для жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина
грама).
Нажаль більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу! 
Профілактика йододефіциту:
Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом.
На першому місці – йодована сіль, якої достатньо всього 5-6 грамів на добу. Але варто
пам’ятати, що цей мікроелемент легко випаровується, тому важливо, щоб йодована сіль була
 запакована в непрозорий пакет або фольгу, а зберігати її треба в щільно закритій посудині.
Та найголовніше –  солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій
температурі йод випаровується.
Серед інших продуктів харчування на йод багаті: морепродукти (мідії, кальмари,
креветки), біла риба (минтай, тріска, хек), морська капуста, овочі (картопля, редиска, часник,
буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат); фрукти (банани,
апельсини, лимони, дині, хурма), курячі яйця, молоко, яловичина, волоські горіхи та ін.
Бережіть себе і будьте здорові!
Лікар із загальної гігієни
Калуського районного відділу 
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Олеся Перегінець