Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Лістеріоз: що потрібно знати і як уберегтися

Дата: 24.01.2024 11:09
Кількість переглядів: 277

Фото без опису

 

У січні на території Калуської громади зареєстровано летальний випадок захворювання лістеріозом.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене мікроорганізмами лістерія моноцитогенес. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Резервуар лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через немиті овочі і фрукти, також спостерігається вертикальний шлях передачі від матері до дитини. Від людини до людини лістеріоз може передаватися фекально-оральним шляхом, через забруднені поверхні та руки.

До основної групи ризику із захворюваності на лістеріоз належать діти з імунодефіцитними станами, особи похилого віку, пацієнти, які застосовують системні глюкокортикостероїди, цитостатики, імунодепресанти, хворі на цукровий діабет, із проявами ниркової чи серцевої недостатності. Несприятливий прогноз має лістеріоз у хворих з онкопатологією та у ВІЛ–інфікованих осіб. Крім того, окремо виділяється професійна група ризику — працівники тваринних ферм, м’ясокомбінатів, птахофабрик.

За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними.

З метою профілактики зараження лістеріями необхідно:

- всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії.;

- при вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні;

- не вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину;

- розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів;

- мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому.;

- не можна різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м'ясо;

- сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику, особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері

-важливо дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки,

Дотримання цих простих заходів безпеки дозволить звести до мінімуму ризик зараження лістеріозом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь