Фото без опису

 

У січні на території Калуської громади зареєстровано летальний випадок захворювання лістеріозом.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене мікроорганізмами лістерія моноцитогенес. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Резервуар лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через немиті овочі і фрукти, також спостерігається вертикальний шлях передачі від матері до дитини. Від людини до людини лістеріоз може передаватися фекально-оральним шляхом, через забруднені поверхні та руки.

До основної групи ризику із захворюваності на лістеріоз належать діти з імунодефіцитними станами, особи похилого віку, пацієнти, які застосовують системні глюкокортикостероїди, цитостатики, імунодепресанти, хворі на цукровий діабет, із проявами ниркової чи серцевої недостатності. Несприятливий прогноз має лістеріоз у хворих з онкопатологією та у ВІЛ–інфікованих осіб. Крім того, окремо виділяється професійна група ризику — працівники тваринних ферм, м’ясокомбінатів, птахофабрик.

За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними.

З метою профілактики зараження лістеріями необхідно:

- всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії.;

- при вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні;

- не вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину;

- розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів;

- мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому.;

- не можна різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м'ясо;

- сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику, особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері

-важливо дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки,

Дотримання цих простих заходів безпеки дозволить звести до мінімуму ризик зараження лістеріозом.