Фото без опису

 

         Станом на початок поточного року у Калуському районі зареєстровано 3 випадки вірусного гепатиту А.

         Вірусний гепатит А  – гостре інфекційне захворювання печінки, яке викликане вірусом та може мати як легкий, так і важкий перебіг. Інкубаційний період становить від 15 до 45 днів. Вірус гепатиту А досить стійкий в зовнішньому середовищі та зберігається: при температурі +4 град. С – кілька місяців; при температурі -20 град. С – декілька років;  при кімнатній температурі на предметах побуту – до двох тижнів; у воді – від 3 до 10 місяців; у випорожненнях – до 30 діб. При кип»ятінні збудник гепатиту гине через 30-60 хв. Джерелом інфекції  є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт (фекально-оральний механізм передачі). Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах, предмети побуту, брудні руки.

             Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. Основними симптомами захворювання є: слабкість, підвищення температури тіла, пожовтіння склер очей та потемніння сечі (бувають безжовтяничні форми), нудота, втома, зниження апетиту, важкість у правому підребер»ї, зміна характеру випорожнень (потемніння сечі та посвітління калу).

         Щодо профілактичних заходів, то важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання фахівці Калуського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують: вживати воду гарантованої якості; воду з нецентралізованих джерел (колодязів, тощо) перед вживанням кип’ятити, із сумнівних джерел не вживати;  не вживати продукти харчування, придбані на стихійних ринках; перед споживанням добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди водою гарантованої якості (для вживання дітям - обливати кип»ятком); вживати молочні продукти після термічної обробки; дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі; регулярно мити руки водою з милом перед приготуванням та споживанням їжі, після відвідування вбиральні.

            У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста.

           Проти вірусного гепатиту А існують вакцини, які належать до числа рекомендованих. Повний курс 2 дози з інтервалом 6 місяців, в умовах спалаху – достатньо 1 дози, щоб не захворіти.

           Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Подбайте про власне здоров»я та здоров»я ваших рідних.