Фото без опису

                           

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, на території одного з населених пунктів Брусницької територіальної громади Вижницького району Чернівецької області зареєстрований спалах пташиного грипу в дикій фауні.

Захворювання дикої птиці (лебедя) встановлено Вінницькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби (звіт про результати досліджень патологічного/біологічного матеріалу від 30.01.2024 № 000411 п.м./24).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху пташиного грипу проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої затверджено план з ліквідації грипу птиці, визначено межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду.

Додатково повідомляємо:

- в зону захисту увійшло с. Завалля Снятинської територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області;

- в зону спостереження увійшли:  с. Драгасимів,  с. Запруття, с. Горішне Залуччя, с. Княже, с. Хутір Будилів, с. Будилів, с. Прутівка, м. Снятин (Микулинці, Луги) Снятинської територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника пташиного грипу відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 08.11.2011 за № 1277/20015.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу птиці, рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеною територією.

 

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в благополучних районах:

  • Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  • Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  • Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
  • Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  • Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
  • Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  • Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
  • При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  • На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  • Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
  • Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:

– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;

– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;

– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.

м