Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

ХЛІБ ТА ХЛІБОБУЛОЧНІ ВИРОБИ У ШКІЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ

Дата: 28.02.2024 14:41
Кількість переглядів: 593

ХЛІБ ТА ХЛІБОБУЛОЧНІ ВИРОБИ У ШКІЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ

Фото без опису

У продовження серії публікацій на тему «Шкільне харчування. Нове меню в освітніх навчальних закладах» розглянемо споживання дітками закладів дошкільної та учнями загальної середньої освіти хліба та хлібобулочних виробів.

Залежно від вмісту сорту борошна у виробі, хліб може бути: пшеничний з пшеничного борошна, житній з житнього борошна, мультизерновий – в основі кілька варіантів борошна, вівсяний, гречаний, кукурудзяний. Також хліб може бути дріжджовим та бездріжджовим. Постає питання: який хліб найкорисніший? Доведено, що цільнозерновий та мультизерновий багаті на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Житній хліб корисний для травної системи, оскільки у житньому борошні, порівняно з пшеницею, більше клітковини та білка. Безглютеновий хліб потрібний для людей з алергією на глютен.

Згідно вимог постанови КМУ від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» хліб відноситься до основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах  загальної середньої освіти або при трьохразовому харчуванні у закладах дошкільної освіти (на сніданок, обід або вечерю). До страв передбачено додавання саме цільнозернового хліба з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон.

Виготовлення всіх видів хліба на виробництвах відбувається згідно державних стандартів України (ДСТУ). Так, наприклад, цільнозерновий хліб пшеничний заварний виготовляють згідно ДСТУ 7517:2014. Склад: борошно пшеничне цільнозернове  (80%), вода питна, пшенична закваска, насіння льону олійного (5,6%), дріжджі пекарські пресовані, суха пшенична клейковина, сіль, цукор, олія соняшникова. Цільнозерновий хліб житній виготовляють згідно вимог ДСТУ 4583:2006 (основна сировина – борошно цільнозернове житнє). Цільнозерновий хліб щільніший, має яскравовиражений смак.

Отже, і цільнозлакові, і цільнозернові продукти є важливою частиною повноцінного харчування. Цільнозлакові продукти можуть включати в себе продукти з безлічі різних рослин, включаючи кукурудзу, ячмінь, овес, рис і пшеницю, тоді як цільнозернові продукти можуть походити тільки з пшениці.

Подібність цільного злаку і цільної пшениці полягає в назві «цільні».

«Цільний» або "цілий" означає, що всі три частини зернових: насіння-висівки, зародки і ендосперм - не пошкоджені, тому ви отримуєте максимальне харчування і подальшу користь для здоров'я від цього продукту. Висівки – це зовнішня частина насіння, яка є найкращим джерелом клітковини, антиоксидантів і вітамінів групи В. Зародок – це ембріональна частина насіння, яка може прорости в нову рослину. Він містить вітаміни групи В, білок, залізо, фолат, селен, цинк, калій і магній, корисні жири. Ендосперм – містить їжу для зародка. У ньому є вуглеводи і білок, але мало вітамінів і мінералів. У процесі виробництва всі три їстівні частини насіння-висівки, зародки і ендосперм - залишаються недоторканими. Натомість очищені (рафіновані) зерна містять тільки ендосперм, на 25% менше білка, ніж цільнозернові, та менше вітамінів і мінералів.

100% цільнозернові продукти зроблені виключно з пшениці та містять висівки, зародки і ендосперм насіння пшениці. Якщо в ньому не вказано 100% цільна пшениця, то, ймовірно, це суміш цілісних і очищених зерен пшениці.

Наприклад, пшеничне борошно на 75% складається з білого борошна і тільки на 25% з цільної пшениці. Це приклад очищеного зерна, а не цільного зерна.

Користь для здоров»я цільнозернових залишається незмінною: знижують ризик виникнення діабету 2 типу, впливають на роботу серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту (клітковина, що міститься в цільнозернових продуктах, також вважається пребіотиками, іншими словами, вони є їжею для здорових бактерій у нашому кишковому мікробіомі, які, як відомо, позитивно покращують наше здоров'я). Так, до прикладу, калорійний еквівалент 100% цільнозернового хліба (близько 2 скибочок) містить тільки близько 4 грамів клітковини (16% добової норми).

При плануванні меню хліб за вмістом солі повинен відповідати встановленим МОЗ вимогам щодо харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Слід надавати перевагу цільнозерновим хлібо-булочним виробам з високим вмістом клітковини, з додаванням висівок, насіння.

Так, у закладах дошкільної освіти дітям від 1 до 6 (7) років згідно Норм споживання (Додаток 1 Постанови КМУ №305 від 24.03.2021) цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон рекомендовано давати щодня під час сніданку або вечері та під час обіду по 30 грамів (загалом 10 порцій при п»ятиденному перебуванні), з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба. Норма споживання хліба для учнів в закладах загальної середньої освіти повинна становити: від 6 до 11 років 30 грамів, до 18 років - 50 грамів три рази на тиждень, також з аналогічним обмеженням вмісту солі. Для учнів з 11 до 18 років, які активно займаються спортом, додаткова кількість хліба на добу має становити 150 грамів.

Хліб та хлібобулочні вироби, у складі яких є пшеничне, житнє, вівсяне борошно, відносять до харчових продуктів, які містять глютен та повинні бути виключені із харчування учнів у разі підтвердження діагнозу целіакія та/або алергія на глютен (Додаток 12 до норм).

Часто зустрічається, що в шкільних буфетах освітніх закладів реалізують хлібо-булочні вироби власного виробництва, оскільки вони дозволені для продажу. При приготуванні таких хлібо-булочних  виробів у тісто додається не більше 5 г цукру та 0,45 г солі на 100 г готового продукту (Додаток 9 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти від 25.09.2020 за №2205).

Отже, питання дотримання нашими дітьми/учнями здорового способу життя, правильного харчування, а особливо споживання  продуктів, які принесуть організму максимальну користь, повинно завжди залишатися на контролі батьків та контролюючих органів.

 

Головний спеціаліст Калуського районного

управління ГУ Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області                                          Людмила Бичковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь