Фото без опису

В одному із сіл Черкаської області зареєстровано випадок підозри на правець у 13-річної дівчинки, не щепленої проти цього захворювання.

Відомо, що у дитини було пошкодження шкірних покривів. Згодом у неї погіршилось самопочуття: підвищилась температура тіла, з’явився біль у м’язах та ригідність потиличних м’язів. Пізніше спостерігались порушення дихання та судоми. 

Зазначимо, що правець діагностується на основі клінічних ознак й не потребує лабораторного підтвердження, лікування починається одразу.

Чим небезпечний правець та як захиститись?

Правець — це гостре інфекційне захворювання, яке передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та в кишковому тракті тварин. 

Правець не передається від людини до людини. Він може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Смерть зазвичай настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза. 

Симптоми цього захворювання можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. Серед них: стиснення щелеп, м’язові спазми, проблеми з ковтанням, сильна напруга у всьому тілі, лихоманка, ларингоспазм, ускладнене дихання, прискорене серцебиття, переломи кісток через скорочення м’язів. 

У разі появи згаданих вище симптомів негайно зверніться до медичного закладу, адже за відсутності меддопомоги ймовірність смерті сягає майже 100%. 

Пам’ятайте, що єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Вона безоплатна в Україні. 

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення), у 18 місяців (четверте щеплення).

Ревакцинація відбувається у 6 років та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років!

Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України. Станом на 01.03.2024 в закладах охорони здоров’я Калуського району є 308 флаконів протиправцевого імуноглобуліну. Також станом на згадану вище дату в наявності вакцина: АДП – 293 дози, АДП-М – 918 доз, АКДП – 287 доз.

В Україні упродовж 2023 року було зареєстровано 6 випадків правцю: у Вінницькій (1), Івано-Франківській (1), Львівській (1), Миколаївській (2) та Черкаській (1) областях. У 2024-му зафіксовано один випадок цього захворювання у Чернівецькій області. 

На Калущині з 1978 року зафіксовано 5 випадків недуги, 2 з яких закінчилися летально. Хворіли 3 мешканці міста і 2   сільської місцевості. Серед них 3 особи жіночої статі віком 52, 59, 63 років, 2 чоловічої 77 та 79 років. В анамнезі захворювання 4 захворілих були рани, в одного хворого  - термічний опік.

За даними Центру громадського здоров’я, в Україні у 2023 році охоплення профілактичними щепленнями проти дифтерії і правцю серед дорослого населення вакциною АДП-М перебуває на рівні 52% від запланованих на щеплення осіб, що є недостатнім для забезпечення захисту здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення країни.

Найнижчі показники охоплення щепленнями проти дифтерії і правцю серед дорослого населення відмічаються в Івано-Франківській (32,5%), Закарпатській (33,5%), Дніпропетровській (35,5%), Чернівецькій (39,1%), Львівській (40,1%) областях.

Слід мати на увазі, що небезпечними є не тільки значні поранення, але й малопомітні ушкодження: садна, уколи, скалки, подряпини. Особам, які одержали травматичне ушкодження, поранення і не були імунізовані проти правця раніше, необхідно не тільки провести активно- пасивну профілактику,  а й хірургічну обробку рани.А  це можливо тільки тоді, коли потерпілий своєчасно звертається за медичною допомогою. Навіть при найменшому пораненні, що сталося на вулиці, в саду, в полі чи на городі слід негайно звернутися до лікаря, або фельдшера – вони відразу ж нададуть допомогу і зроблять щеплення проти правця.

Ваше здоровя у ваших руках!

 

Лікар-епідеміолог Калуського районного

відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»           Мирослава ГУМЕНЯК