Про самшитову вогнівку

Фото без опису

 

Аномально тепла зима, сприяла перезимівлі самшитової вогнівки, яка буде поширюватися та пошкоджувати рослини самшиту.

Із потеплінням починається вихід гусениць небезпечного шкідника – самшитової вогнівки із зимуючих коконів, а невдовзі з’являються пошкодження кущів самшиту. Часто буває, що люди не звертають увагу на перші ознаки ураження куща шкідником, а потім боротися з ним вже пізно. Ознаками заселення кущів гусеницями вогнівки є наявність павутини, на листках рослини з’являються скупчення шкурок від личинок, екскременти, на гілках, листках, найчастіше у скупченнях павутини наявна велика кількість гусениць. Продукти життєдіяльності гусениць нерідко наявні на землі під кущами. 

 

 

 

Якщо на Вашій ділянці один-два кущі самшиту, при виявленні перших пошкоджень, можна спробувати застосувати механічний метод боротьби: обрізати пошкоджені гілки, зібрати та знищити яйцекладки та гусениці. Якщо ж вогнівка оселилася на багатометровій зеленій огорожі без хімічного захисту не обійтись. 

Для недопущення інтенсивних пошкоджень вогнівкою, радимо обстежити насадження самшиту та при виявленні гусениць першого покоління  навесні, провести захисні обприскування препаратами, які рекомендовані “Переліком пестицидів і агрохімікатів,   дозволених   до   використання    в    Україні”. Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків і павутині. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща.

Забороняється  застосування  пестицидів  для  захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів.

При проведенні обробітків у населених пунктах, необхідно дотримуватись вимог «Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСанПіН 8.81.2.001-98) та правил особистої гігієни.