Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Що потрібно з’їсти, щоб заспокоїтися, які продукти знімають стрес і напруженість?

Дата: 26.04.2024 10:17
Кількість переглядів: 169

Корисні продукти для зниження стресу - список | Стайлер

Що робити, коли накриває тривогою чи напруженістю? Адже швидко
заспокоїтися і відійти від стресових ситуацій не завжди вдається. Вирішення
проблеми є, і доволі легке. Щоб допомогти своєму організму прийти в норму,
можна застосувати деякі прості методи і трохи поїсти смачної й корисної їжі.
Не варто одразу очікувати ефекту від їжі, оскільки для психічного та
емоційного здоров’я швидких рецептів немає. Але є методи, які допоможуть
швидко заспокоїтися і прийти в норму:
 Варто дотримуватися чіткого режиму харчування: вчасно снідати,
обідати й вечеряти.
 Необхідно пити достатню кількість води. Багато людей у всьому
світі використовують ромашковий чай, який має розслаблюючі та
протитривожні властивості із-за присутні в ромашці флавоноїдів. Цей чай
зменшує симптоми тривоги. Однак, його вживання не запобігає новим епізодам
тривоги. Зелений час також має розслаблюючу дію та знижує напругу.
 Додати до раціону складні вуглеводи, наприклад, цільнозернові
каші для синтезу серотоніну – гормону щастя. Чорний шоколад та какао
можуть допомогти зменшити стрес і тривогу та покращити настрій, адже, він
знижує рівень кортизону і сприяє виробленню гормону радості.

 Під час стресу організм потребує білка. Для цього варто їсти м’ясо
індички, яйця, соєві продукти й сири. Вони містять заспокійливу сполуку –
триптофан.
 Необхідні вітаміни групи В, С, Е, А і D, які містяться в сирах,
капусті, шпинаті, цитрусових і моркві. Можна за призначенням лікаря пити
аптечні варіанти вітамінів.
 У період стресу наш організм потребує мінералів: цинку, міді,
магнію, заліза, кальцію та йоду. Для цього необхідно їсти квасолю, насіння
льону, гарбуза, морську капусту й волоські горіхи.
 Поліненасичені жирні кислоти омега-3 також мають заспокійливий
ефект. Тому варто включити до свого раціону морську рибу – скумбрію, лосось,
форель, оселедець.
Які продукти не можна вживати під час стресу?
 Все те, що має швидкі вуглеводи: солодощі, фруктові соки, солодкі
напої. Вони підвищують шанси на депресію на 50%.
 Під час стресу не варто вживати алкоголь.
 Цукрозамінник, що міститься в напоях, які не мають цукру,
оскільки ця сполука здатна викликати панічні атаки.
 Фастфуд, картопля фрі і вся смажена у фритюрі їжа, оскільки вона
підвищує ризик депресивних станів на 12%, особливо у чоловіків.
Дбайте про себе і будьте здорові!
 
 
Лікар із загальної гігієни Калуського РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                     Марія Жекало


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь