Корисні продукти для зниження стресу - список | Стайлер

Що робити, коли накриває тривогою чи напруженістю? Адже швидко
заспокоїтися і відійти від стресових ситуацій не завжди вдається. Вирішення
проблеми є, і доволі легке. Щоб допомогти своєму організму прийти в норму,
можна застосувати деякі прості методи і трохи поїсти смачної й корисної їжі.
Не варто одразу очікувати ефекту від їжі, оскільки для психічного та
емоційного здоров’я швидких рецептів немає. Але є методи, які допоможуть
швидко заспокоїтися і прийти в норму:
 Варто дотримуватися чіткого режиму харчування: вчасно снідати,
обідати й вечеряти.
 Необхідно пити достатню кількість води. Багато людей у всьому
світі використовують ромашковий чай, який має розслаблюючі та
протитривожні властивості із-за присутні в ромашці флавоноїдів. Цей чай
зменшує симптоми тривоги. Однак, його вживання не запобігає новим епізодам
тривоги. Зелений час також має розслаблюючу дію та знижує напругу.
 Додати до раціону складні вуглеводи, наприклад, цільнозернові
каші для синтезу серотоніну – гормону щастя. Чорний шоколад та какао
можуть допомогти зменшити стрес і тривогу та покращити настрій, адже, він
знижує рівень кортизону і сприяє виробленню гормону радості.

 Під час стресу організм потребує білка. Для цього варто їсти м’ясо
індички, яйця, соєві продукти й сири. Вони містять заспокійливу сполуку –
триптофан.
 Необхідні вітаміни групи В, С, Е, А і D, які містяться в сирах,
капусті, шпинаті, цитрусових і моркві. Можна за призначенням лікаря пити
аптечні варіанти вітамінів.
 У період стресу наш організм потребує мінералів: цинку, міді,
магнію, заліза, кальцію та йоду. Для цього необхідно їсти квасолю, насіння
льону, гарбуза, морську капусту й волоські горіхи.
 Поліненасичені жирні кислоти омега-3 також мають заспокійливий
ефект. Тому варто включити до свого раціону морську рибу – скумбрію, лосось,
форель, оселедець.
Які продукти не можна вживати під час стресу?
 Все те, що має швидкі вуглеводи: солодощі, фруктові соки, солодкі
напої. Вони підвищують шанси на депресію на 50%.
 Під час стресу не варто вживати алкоголь.
 Цукрозамінник, що міститься в напоях, які не мають цукру,
оскільки ця сполука здатна викликати панічні атаки.
 Фастфуд, картопля фрі і вся смажена у фритюрі їжа, оскільки вона
підвищує ризик депресивних станів на 12%, особливо у чоловіків.
Дбайте про себе і будьте здорові!
 
 
Лікар із загальної гігієни Калуського РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                     Марія Жекало