Фото без опису

Чому борщівник небезпечний?

Отруйна рослина борщівник, а саме її сік, може спричинити опіки шкіри. У складі всіх частин борщівника міститься речовина фурокумарин (furocoumarin), яка знижує здатність шкіри захищатися від ультрафіолетового опромінення сонячного світла. Як результат: шкіра стає чутливою до сонця, фотосенситивною, а такий стан ще називають фітофотодерматитом.

Загалом токсичну дію борщівника можна описати як протилежну до дії сонцезахисних кремів, які містять SPF-фільтри (сонцезахисні фактори), адже токсичні речовини, що містяться в рослині, зменшують здатність шкіри захищатися від надмірного ультрафіолетового опромінення. До слова, схоже діє сік грейпфрута, що також містить токсичний фурокумарин.

Відтак під дією ультрафіолетових променів шкіра отримує опіки – переважно це почервоніння або поява міхурців, тобто 1-а і 2-а стадії опіку шкіри. Відомо, що для таких фітотоксичних уражень шкіри властивий тривалий період загоєння ран – від місяця до декількох.

Особливо небезпечним борщівник є для дітей, які можуть зацікавитися рослиною-гігантом, намагатися зірвати собі велетенських квіток, зробити «телескоп» із порожнього стебла. Діти гірше переносять такі токсично спровоковані опіки шкіри, а щонайгірше, легко можуть натерти очі рідиною, що виділилася з рослини. Це може призвести до незворотних змін в оболонках очей, що супроводжуються порушенням зору чи сліпотою. Саме тому батькам варто розповісти дітям про небезпеку від контакту з борщівником.

 

Заходи боротьби із борщівником Сосновського

 Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) - багаторічна рослина родини зонтичних (Apiaceae). Стебло високе порожнисте 3-5 м висоти, товщина стебла - до 10 см. Витримує приморозки до 6-8 ºС, а взимку до мінус 20-25 ºС. У ґрунті насіння борщівника може зберігати життєздатність 3-5, іноді 10-15 років. Зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки відкритим частинам тіла. Через зростання площ зайнятих борщівником, спостерігається витіснення ним місцевих видів трав’янистих рослин і навіть, деяких порід дерев (особливо сосни та ялини). Найдієвіші заходи боротьби проти борщівника Сосновського досягаються при поєднанні агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби, які повинні здійснюватися протягом 5-6 років.

 Агротехнічний та механічний методи боротьби:

1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша – поява можливості виїзду в поле; друга - до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.

2. Плоскорізний обробіток - підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати - рано на весні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище - на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.

3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Не допускати рослину до цвітіння.

4. Обрізування квіток у фазі бутонізація - початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.

5. Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання, дотримуючись правил протипожежної безпеки.

6.  Використання ремедіаторів - запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки - костриця, стоколос, або бобові культури – козлятник (галега).

7.  Використання покрівельних матеріалів продовж 3-5 років.

         Хімічний метод боротьби:

1. Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату). Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей, з повторною обробкою після відростання рослин.

2. Рекомендується використовувати наступні бакові композиції гербіцидів, які мають у своєму складі такі діючі речовини:

-  трибенуронметил + ізопропіламінна сіль гліфосату + 2,4 Д етилгексиловий ефір, метсульфурон

-  метил  у поєднанні з ПАР;

-  дикамба + гліфосат;

-  імазапір + гліфосат;

-  клопіралід + гліфосат калійна сіль.

Проти борщівника Сосновського використовувати препарати, що є зареєстровані у Переліку пестицидів дозволених до використання в Україні, які можна придбати у торговій мережі спеціалізованих фірмових магазинів.

 

Чим лікувати опіки від борщівника

Опіки від борщівника характеризуються довготривалим загоєнням ран, утворенням пігментних плям на місці ураження. Також часто спостерігається залишкова висока чутливість ділянки ураженої шкіри до ультрафіолетового опромінення, тобто токсичний ефект рослини є довготривалим.

Отже, що робити, якщо на шкіру потрапив сік борщівника:

  • ретельно помити ділянку шкіри, що контактувала з рослиною;
  • варто користуватися милом;
  • слід прикривати ділянку, яка контактувала з рослиною, від сонця ще декілька днів;
  • якщо шкіра не пошкоджена – нанесіть сонцезахисний крем, навіть при неінтенсивному сонці;
  • при виникненні ознак алергічної реакції лікарі призначають антигістамінні препарати;
  • при сильному болю уражених ділянок також призначають місцеві знеболюючі;
  • опіки лікують залежно від стадії, глибини ураження та поширення рани – після консультації лікаря вдома або, за потреби, в умовах лікувального стаціонару.

Бережіть себе, ваших дітей та близьких. Будьте здорові!

Обережно! Борщівник Сосновського – небезпечна рослина! | Колківська ОТГ