Фото без опису

Коливання денних та нічних температур, випадання опадів, підвищена вологість повітря, створили сприятливі умови для розвитку хвороб пасльонових культур.

В індивідуальних селянських господарствах Калуського, Снятинського районів на ранніх сортах картоплі виявлені ознаки ураження рослин альтернаріозом та фітофторозом. Раніше розроблені заходи захисту картоплі від фітофторозу та сухої плямистості (альтернаріозу) передбачали проведення обробок при появі перших ознак ураження. Однак, дослідження засвідчують, що найвищий захисний ефект забезпечують саме профілактичні обробки, проведенні до появи симптомів ураження.

Для недопущення масового ураження посадок картоплі хворобами, рекомендуємо провести захист картоплі, дозволеними фунгіцидами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Оскільки у збудника може з’явитися резистентність (стійкість) до певного фунгіциду, бажано не використовувати протягом сезону один і той самий препарат.

Захисні обробки сільськогосподарських культур при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години.

Погодні умови вимагають особливої уваги і при роботі з пестицидами та агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог  ДСП 8.8.1.