Напрямки сільськогосподарської діяльності підприємств та господарств населення області у 2023 році
Головне управління статистики в Івано-Франківській області інформує. Стабільне функціонування та розвиток сільського господарства регіону забезпечують виробники сільськогосподарської продукції – підприємства та господарства населення.
В області, попри переважаючий внесок у виробництво сільськогосподарської продукції господарств населення (у 2023р. – 51,4%), основною метою діяльності яких, перш за все, є самозабезпечення, протягом останніх чотирнадцяти років спостерігається тенденція до збільшення частки підприємств як основних виробників товарної продукції. Так, у 2023р. підприємствами вироблено аграрної продукції (у постійних цінах 2021р.) на суму 12,7 млрд.грн, що на 8,9% більше, ніж у 2022р., і складає 48,6% загальнообласного обсягу продукції сільського господарства проти 24,5% у 2010р. та 43,1% у 2020р. Питома вага підприємств у виробництві продукції землеробства зросла із 26,8% у 2010р. до 55,4% у 2023р., у виробництві продукції тваринництва – із 22,5% до 36,7% відповідно.
Протягом останніх років підприємства забезпечують виробництво усіх обсягів ріпаку та кользи, понад 99% соняшнику та сої, 86–90% буряків цукрових фабричних, 65–71% культур зернових та зернобобових, 52–58% м’яса. У 2023р. ними більше, ніж роком раніше, вироблено культур зернових та зернобобових на 7,1% і обсяг виробництва склав 582,6 тис.т, ріпаку та кользи – на 15,6% (81,2 тис.т), сої – в 1,6 раза (204,8 тис.т), буряків цукрових фабричних – на 18,6% (16,5 тис.т), культур овочевих – на 48,6% (7,7 тис.т), культур плодових та ягідних – на 10,6% (4,6 тис.т), м’яса – на 11,8% (59,6 тис.т), молока – на 8,6% (16,4 тис.т). Водночас, порівняно з 2022р., зменшено виробництво соняшнику в 2,1 раза (вироблено 55 тис.т) та картоплі – на 25,3% (2 тис.т).
Господарствами населення у 2023р. вироблено аграрної продукції на суму 13,5 млрд.грн, що на 2,6% менше, ніж у 2022р. Ними щорічно забезпечується виробництво майже всіх загальнообласних обсягів яєць, картоплі, меду, 97–98% культур овочевих, близько 96% молока, 88–93% культур плодових та ягідних, 65–75% вовни.