ІНФОРМАЦІЙНЕ  ПОВІДОМЛЕННЯ  

щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських  культур

і плодових насаджень у господарствах Івано-Франківської області

 

станом на 04.07.2024 року

 

Протягом звітного періоду переважала тепла погода, на кінець ІІІ декади червня дуже тепла погода з максимальною температурою повітря 30° і вище (перевищено історичний максимум).

На початку липня відмічалось випадіння значних, місцями сильних опадів, посилення вітру та локальне випадання граду. У зв’язку з такими погодними умовами, місцями можливе пошкодження сільськогосподарських культур.

Агрометеорологічні умови для росту та розвитку сільськогосподарських культур, наливу зерна ранніх хлібів були в основному задовільними. Під впливом підвищення температури грунту на глибині 10см до 25° і вище протягом 4-8 днів погіршувались умови для приросту бульб картоплі. Погодні умови сприяли розвитку та поширенню грибкових захворювань та шкідників. 

 

Шкідники і хвороби зернових

та зернобобових культур

 

 В посівах зернових культур триває шкідлива діяльність хлібних клопів, як імаго так і личинок. Чисельність шкідника знаходиться в межах 0,3-0,5 екз/м.кв. У співвідношенні переважають елія гостроголова, ягідний клоп та елія носата. Відмічається міграція сисних шкідників з озимих зернових на більш пізні посіви ярих зернових. Чисельність попелиць контролюється діяльністю корисних ентомофагів. Даний шкідник виявляється на 8 відсотках рослин зернових культур. Трипси та попелиці, як імаго так і личинки, заселили 4 (6) відсотків колосків. Чисельність імаго 1(2) екз., личинок 3(5) екз. на колос. Подекуди дощі зливового характеру, які пройшли протягом звітного періоду сприяли змиванню з рослин та загибелі личинок шкідливих клопів та сисних шкідників.

В посівах ярих зернових, личинки п´явиці в чисельності 0,5 екз. на рослину, продовжують своє живлення. Ними заселено та пошкоджено 2(4) відсотки рослин ярих зернових. 

У посівах озимих та ярих зернових колосових культур розвиваються борошниста роса, септоріоз, гельмінтоспоріоз, рінхоспоріоз якими охоплено 5-30% рослин, а там де були кореневі гнилі має місце білоколосість 0,5% рослин.

В посівах кукурудзи свою шкідливість продовжує попелиця. Триває літ і яйцекладка кукурудзяного стеблового метелика. На світлову пастки за ніч уловлюється 1-2 екз. метеликів.

 

Технічні культури

 

На посівах озимого ріпаку насіннєвого прихованохоботника нараховується 1екз. личинки/стручок, при заселенні 4-5% стручків; 3-4% стручків пошкоджено стручковою капустяною галицею. чисельністю 8 личинок/стручок; Збільшується чисельність капустяної попелиці, якої нараховується 1-2 колонії/рослину, в колонії 14 екз. личинок, при заселенні 2-4% рослин

Рослини сої місцями заселяють та пошкоджують попелиці в незначній кількості. Нижнє листя рослин хворіє на септоріоз, альтернаріоз в слабкому ступені.

В посівах буряка (кормовий, столовий), із шкідників, шкодять попелиця,  де нею заселено 3-8% рослин, личинки бурякової мінуючої мухи, місцями гусениці озимої та капустяної совки. Ураження рослин церкоспорозом спостерігаємо на 20 відсотках обстежених площ, де уражені рослини становлять 3%  з  розвитком хвороби 1% (приватний сектор).

На посівах соняшнику продовжується пошкодження геліхрізовою попелицею 4-5% рослин з чисельністю 7-11 екз./рослину. На 10% обстежених площ розвивається септоріоз - 1-2% рослин.

 

Картопля та овочеві культури

 

На картоплі продовжується шкідлива діяльність колорадського жука, імаго якого заселили 10% кущів. На один кущ нараховується 2-3 імаго, 1-2 яйцекладки, 10 личинок. Фітофагом пошкоджено в слабкому ступені 12-30% кущів. Повсюди розвивається альтернаріоз та фітофтороз 10% рослин (листкової форми). Проводиться захист посадок картоплі. 

В посівах овочевих культур (капуста) найбільше шкодить білокрилка, капустяна совка, білани, міль, попелиці, хрестоцвітні блішки, які виявлені повсюдно на 5-20% рослин. У приватному секторі відмічено появу пероноспорозу.

 

Плодові насадження

 

В плодових насадженнях яблуневою попелицею заселено 8% дерев, 7% листків, чисельність личинок 8-17 екз./листок. Яблуневою плодожеркою пошкоджено 1-2% плодів. Борошнистою росою уражено 6% дерев, 3-4% листя, паршою - 9% дерев, 2-3% листків.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Фото без опису