Фото без опису

Впродовж останніх днів спостерігається аномальна спека.

Однак, нарікати на погоду не варто, необхідно адаптуватися. Адже спека – це значне навантаження на організм. І нам потрібно створити для себе умови, які допоможуть пережити спекотні дні, не втративши працездатності і гарного настрою.

В першу чергу спека впливає на людей з серцево-судинними захворюваннями: гіпертоніків, людей з ішемічною хворобою серця, а також з хронічними захворюваннями (наприклад, з цукровим діабетом). Крім того, вона позначається на людях, що займаються фізичною працею, що працюють на вулиці або в сильно нагрітому приміщенні, де немає кондиціонерів, або ведуть вуличні роботи. Також погано переносять спеку діти: чим менша дитина, тим складніше вона переносить високі температури, так як у неї ще не розвинена адаптація.

Для того, щоб допомогти організму впоратися зі спекою, спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують дотримуватись наступних загальновідомих порад:

У спекотну погоду важливо правильно підбирати одяг. Тому обов'язково носити головні убори, бажано з полями, щоб прикривалися обличчя і вуха, а одяг повинен бути з коміром і рукавами (якщо людина перебуває на сонці). При цьому перевагу слід віддавати натуральним або спеціальним легким тканинам, які захищають і не заважають теплообміну. Дітей важливо не укутувати, досить вкривати від сонця.

Не перебувайте на сонці з 11.00 до 17.00, якщо довелося вийти вдень - намагайтеся перебувати в тіні.

Засмагайте не лежачи, а рухаючись. Особливо важливо це для дітей. Щодо кремів від засмаги - ними не потрібно зловживати. Це не стовідсотковий захист, а додаткова міра. Головне - правильний одяг.

У спеку також важливо не нехтувати водними процедурами. Приймайте контрастний душ - він зміцнює судини і допомагає впоратися зі спекою. 

Вдень закривайте вікна, завішуйте їх темними шторами, жалюзями (ролетами) особливо якщо вікна виходять на сонячну сторону. Відкривайте вікна на ніч (якщо це безпечно), коли температура повітря на вулиці нижче, ніж у приміщенні

Крім того, обережно потрібно шукати порятунку від спеки у приміщеннях з кондиціонерами. Допустима різниця температури між тією, що на вулиці, і тією, що в приміщенні - близько 10 градусів. При цьому важливо також звертати увагу ще й на направлення потоків повітря і не сидіти в безпосередній близькості від нього під струменем холодного повітря. Сам кондиціонер повинен бути чистим, з фільтрами в хорошому стані. Його потрібно час від часу промивати або дезінфікувати. Важливо, щоб в приміщенні підтримувалася потрібна вологість повітря.

У житлових та службових приміщеннях рекомендується проведення щоденного вологого прибирання. Важливим є належне неодноразове провітрювання, особливо в офісних приміщеннях, де, як правило, встановлена значна кількість оргтехніки.

Такі пристрої як ксерокси, факси, принтери при експлуатації виділяють у робочу зону озон, дрібнодисперсні залишки тонерів та інших речовин, що використовуються для їх роботи. Тому протягом робочого дня необхідно неодноразово провітрювати приміщення з обов’язковим подальшим доведенням температури у приміщеннях до оптимальної.

• Намагайтеся уникати фізичних навантажень (у спеку) і задушливих приміщень (у будь-який час).

У громадських та офісних приміщеннях рекомендується:

- застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах, вікон із тонованого скла та локальних кондиціонерів, звичайних електричних вентиляторів;

– застосування централізованих систем кондиціонування, охолодження та вентиляції у будинках;

–адміністративне регулювання режиму роботи (скорочення робочого дня, зміні початку та закінчення робочого дня, використання кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітрообміну);

–збільшення обідньої перерви працівникам до 3-4 годин, виключивши роботу в найжаркіший період з 13 до 16 години (за згодою роботодавця).

Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес за таких умов необхідно організовувати з урахуванням заходів профілактики перегрівання організму.

  На період спеки рекомендовано припинити проведення масових заходів для дітей (змагання та інших спортивних заходів).

Щоб зберігати здоров'я і добре самопочуття в спеку, потрібно дотримуватися і деяких правил в харчуванні. Перш за все, влітку організм повинен бути забезпечений базовою рідиною. Це можуть бути різні види рідини (компоти, кваси і т.д.), не обов'язково вода. Однак ні в якому разі не алкогольні напої, навіть такі як пиво.

Перевага надається простій воді, квасу або несолодким компотам. Останні, крім того, що містять воду, мають ще і різноманітний електролітний склад. Температура пиття повинна бути комфортною для споживання і влітку, і взимку - від 16 до 22 градусів. Така температура не викличе ні ангіни, ні будь-яких переохолоджень. Важливо не зловживати солодкими напоями, тому що, вони не вгамовують спрагу.

Що стосується харчування, то ні в якому разі в спеку не можна відмовлятися від білкової їжі і їсти тільки салати, фрукти і овочі. Бажано, щоб це були легкі легкозасвоювані білки (риба, нежирне м'ясо, куряче м'ясо, яєчний білок, молочні білки і т.д.).

Якщо ви приймаєте ліки, відкоригуйте у лікаря схему лікування. Особливу увагу звертаємо тих, хто приймає антибіотики: вам взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість.

Слід памятати, що у спеку зберігається високий ризик "підхопити" кишкові інфекції.

При підвищеній температури бактерії посилено розмножуються. Живильним середовищем для них можуть бути фрукти, кисломолочні продукти та інше. Кишкові інфекції - це літні інфекції.

Заразитися ентеровірусною інфекцією можна при купанні у водоймах, якщо вода заковтується або потрапляє в ніс. Адже вода в водоймах рідко буває хорошої якості. А ентеровірусні інфекції влітку "на підйомі" і добре зберігаються у відкритих водоймах.

Що робити, якщо тепловий удар стався?

Якщо ви підозрюєте тепловий удар у себе чи близьких, зателефонуйте за номером 103 – диспетчер допоможе вам сконтактувати з лікарем та за потреби надішле бригаду екстреної медичної допомоги.

Перейдіть або перенесіть постраждалого у затінене прохолодне місце.

Охолоджуйте постраждалого. Використовуйте прохолодні вологі рушники, льодяні пакети (прикладати на шию, пахвові западини, пах), щоб знизити температуру тіла.

Якщо постраждалий у свідомості, давайте йому пити воду, але невеликими порціями. 

У разі блювання, покладіть людину на бік.

Стежте за станом постраждалого: диханням, пульсом і свідомістю до прибуття медичної допомоги.

Тепловий удар є небезпечним станом, який може призвести до серйозних наслідків, тому важливо вміти розпізнавати його симптоми та знати, як надати першу допомогу.

 

Дотримуючись усіх цих порад, вам вдасться якщо не позбавитися взагалі, то хоча б частково зменшити негативний вплив спеки на організм.

 

Бережіть себе і будьте здорові.