Фото без опису

       За даними ВООЗ щороку в світі від правця помирає близько 30000 новонароджених та 15 000 дорослих.      

      Після настання тепла люди більше часу проводять на вулиці, а відтак підвищується ризик зараження правцем. Під час війни ризик травмування зростає в рази, а відсутність умов для нормальної гігієни і обробки ран є ідеальними умовами для зараження. Пораження отримати досить легко, а ось обробити рану можливо не завжди. У воєнний час обовязково потрібно мати імунітет від цієї недуги.

     Зазначимо, що правець діагностується на основі клінічних ознак й не потребує лабораторного підтвердження, лікування починається одразу.

Чим небезпечний правець та як захиститись?

     Правець — це гостре інфекційне захворювання, яке передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та в кишковому тракті тварин. 

Правець не передається від людини до людини. Він може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Смерть зазвичай настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза. 

Симптоми цього захворювання можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. Серед них: стиснення щелеп, м’язові спазми, проблеми з ковтанням, сильна напруга у всьому тілі, лихоманка, ларингоспазм, ускладнене дихання, прискорене серцебиття, переломи кісток через скорочення м’язів. 

У разі появи згаданих вище симптомів негайно зверніться до медичного закладу, адже за відсутності меддопомоги ймовірність смерті сягає майже 100%. 

      Пам’ятайте, що єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Вона безоплатна в Україні. 

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять у 2,  4,  6 та 18 місяців.

Ревакцинація відбувається у 6 та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років!

Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України.

     В Україні упродовж 2023 року було зареєстровано 6 випадків правцю. За 7 місяців 2024-го року зафіксовано 8 випадків цього захворювання, в тому числі один випадок в Івано-Франківській області аналогічно з минулим 2023 роком

На Калущині з 1978 року зафіксовано 5 випадків цієї недуги, 2 з яких закінчилися летально. В анамнезі захворювання 4 захворілих були рани, в одного хворого  - термічний опік.

За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС.

У 2023 році в Україні рівень охоплення профілактичними щепленнями проти кашлюку, дифтерії, правця склав серед дітей до року лише 83,4%, а у віці 18  місяців – 82,7%. Ці показники недостатні, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій. Для створення колективного імунітету рівень вакцинації має сягати 95%. Тому зараз, з серпня 2024 року, з метою покращення цих показників проводиться «наздоганяюча» кампанія з імунізації проти кашлюку, дифтерії, правця дітей і дорослих. Запрошуємо всіх краян, хто протягом 10 і більше років не вакцинувався від дифтерії та правцю щепитись в закладах охорони здоров’я з лікарями яких укладено декларації про надання медичної допомоги. Вакцина сертифікована, відповідає світовим стандартам, наявна в достатній кількості. Послуги з вакцинації безкоштовні!

     Слід мати на увазі, що небезпечними є не тільки значні поранення, але й малопомітні ушкодження: садна, уколи, скалки, подряпини. Особам, які одержали травматичне ушкодження, поранення і не були імунізовані проти правця раніше, необхідно не тільки провести активно-пасивну профілактику,  а й хірургічну обробку рани. А  це можливо тільки тоді, коли потерпілий своєчасно звертається за медичною допомогою. Навіть при найменшому пораненні, що сталося на вулиці, в саду, в полі чи на городі слід негайно звернутися до лікаря, або фельдшера – вони відразу ж нададуть допомогу і зроблять щеплення проти правця.

Ваше здоровя у ваших руках!

 

Лікар-епідеміолог Калуського районного

відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»           Мирослава ГУМЕНЯК