Фото без опису

В зв’язку  з  загостренням  епідемічної ситуації  по кашлюку в Україні в цілому та в Калуському районі зокрема, хочемо нагадати  вам  про основні симптоми та профілактику даного захворювання, адже з початком  нового  навчального  року  можливий  новий ріст захворюваності.

За даними Центру громадського здоровя  за 6 місяців 2024 року в Україні зареєстровано  4863  випадки захворювання  на кашлюк, що у 30 разів більше, ніж за аналогічний  період  2023 року (161 випадок). І захворюваність продовжує стрімко зростати:  лише за червень зареєстровано  1058  випадків  проти  1006 за перші три місяці. З усіх захворілих   95,9%— діти.

Що стосується Калуського району, то станом  на 11.09.2024 року від початку 2024 року зареєстровано 44 випадки  кашлюку, що значно  перевищує  показники  попередніх років, коли  реєструвались  поодинокі  (спорадичні) випадки.

Так  в 2020 році зареєстровано 1 лабораторно  підтверджений  випадок кашлюку, в 2021 - 2022 роках випадки не реєструвались, в 2023 році зареєстровано 1 клінічний випадок. 

 Причина  зростання  захворюваності —збільшення числа  нещеплених  дітей. За  6 місяців 2024 року рівень охоплення  щепленнями проти кашлюку по Україні серед дітей до року, які отримали відповідно до віку три щеплення складає 46,6%.

То що ж таке кашлюк?

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим  симптомом якого є напади сухого, спастичного кашлю. Хвороба  легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

На початку захворювання  кашлюк  часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Кашель  при ньому може тривати приблизно від 4 до 8 тижнів і супроводжуватись тимчасовим припиненням дихальних рухів (апное). Серед частих  ускладнень  захворювання – пневмонія, рідше – судоми та ураження головного мозку. Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї  кашлюк.

Запобігти цьому захворюванню  можна завдяки  вакцинації, яка передбачена  Календарем профілактичних щеплень. Щеплення безоплатні та проводяться  дітям  по такій схемі:

перша доза — 2 місяці;

друга доза — 4 місяці;

третя доза — 6 місяців;

четверта доза — 18 місяців.

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АКаДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти  кашлюку, дифтерії та правця.

Якщо розглядати випадки  кашлюку по Калуському районі, то хворіли діти різних вікових груп. 

Серед них:

діти до року - 11 випадків, з  них 7 не мали жодного щеплення, 4 вакциновані однією дозою вакцини.

1-4 роки - 5 випадків, 4 не вакциновані.

5-9 років - 15 випадків, з них 7 не мали жодного щеплення, 3 - вакциновані повністю згідно Календаря щеплень, інших 5 - щеплені з порушенням  Календаря щеплень (отримали дві і три дози вакцини) ;

10-14 років - 11 випадків, з них 4 не мали жодного щеплення, 2 - вакциновані повністю згідно Календаря  щеплень, інших 5 - щеплені з порушенням календаря щеплень (отримали дві  і три дози  вакцини);

15-17 років - 2 випадки,  щеплені з порушенням  календаря щеплень (отримали по дві дози  вакцини).

Аналізуючи вищевказані дані, можна зробити висновок, що хворіли здебільшого невакциновані діти (50% з усіх захворілих), або вакциновані з порушенням  календаря  щеплень (39%  з усіх захворілих).

Якщо з якихось причин Ваша дитина  пропустила вакцинацію, слід надолужити її якомога швидше, адже в умовах надзвичайної ситуації не щеплена вчасно дитина має вищі ризики заразитися кашлюком та отримати  серйозні наслідки  для  здоров’я.

Вагітні жінки, як група ризику, мають зробити щеплення проти кашлюку (в термін 16-32 тижні) за рекомендаціями свого сімейного лікаря. Вакцинація проводиться імунобіологічними  препаратами з ацелюлярним  кашлюковим  компонентом.

 

Пам’ятайте , що імунізація  щорічно  рятує  понад 3 мільйони  людей  від смерті внаслідок таких хвороб, як дифтерія, правець та кашлюк. Тож подбайте про свою дитину та захистіть  її  від вакцинокерованих захворювань!