Презентація на тему "15 жовтня — Всесвітній день миття рук" | Презентація.  Дошкільна освіта

Всесвітній день миття рук або Глобальний день миття рук – це міжнародна кампанія з просування миття рук з милом, яка оголошена Організацією Обєднаних Націй, зокрема Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), і відзначається щорічно 15 жовтня з 2008 року. Цей захід присвячено підвищенню обізнаності та розуміння важливості миття рук з милом як ефективного та доступного способу запобігання хворобам і збереження життя людей. Мета цієї глобальної кампанії – зменшення дитячої смертності та повязаних з нею респіраторних та діарейних захворювань шляхом запровадження простих змін у поведінці. Згідно з статистичними даними діарея та пневмонія разом спричинюють майже 3,5 млн. смертей дітей у світі щорічно. Тому проста гігієнічна звичка може знизити смертність від респіраторних захворювань на 25%, а смертність від діарейних захворювань на 50%.

Чому важливо мити руки?

Чисті руки захищають наш організм від небезпечних вірусів і бактерій, знижують ризики респіраторних вірусних інфекцій, зокрема грипу та ГРВІ. Миття рук  може запобігти інфекціям шкіри та очей. Понад 80% інфекційних захворювань передаються через брудні руки. Через немиті руки хвороботворні мікроорганізми (збудники вірусних захворювань, грибкових та кишкових інфекцій, гельмінтозів, тощо) потрапляють на продукти харчування, воду, на предмети побуту і надалі можуть стати причиною хвороби. Найбруднішими предметами, яких щодня торкається майже кожна людина, є телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та поруччя. З них мікроби можуть потрапити на руки іншої людини, спричинивши захворювання. Миття рук суттєво зменшує пропуски занять школярами через шлунково-кишкові захворювання. Крім того, зменшення кількості цих інфекцій через часте миття рук допомагає запобігти надмірному використанню антибіотиків – фактора, що призводить до стійкості до цих препаратів (антибіотикорезистентності) у всьому світі. Реєстрація випадків коронавірусної хвороби COVID-19 є додатковим приводом нагадати, чому важливо та як правильно мити руки. 

Коли необхідно мити руки? 

Перед приготуванням їжі та її прийомом; після відвідування туалету; після того, як прийшли з вулиці; коли візуально руки забруднені; після контакту з домашніми улюбленцями та їх кормом; до й після обробки порізу або рани; до і після догляду за хворим; після зміни підгузників дитині; після контакту з сміттям; після кашлю, чхання, сякання. 1.Намочіть руки водою.

2.Нанесіть мило на всю поверхню рук.

3.Потріть руки долоня об долоню.

4.Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетінням пальців і навпаки. Аналогічно потріть долоню об долоню.

5.Зчепіть пальці й потріть їх.

6.Ретельно потріть великі пальці лівої та правої рук.

7.Потріть долоні пальцями по колу.

8.Змийте водою.

9.Витріть руки одноразовим паперовим рушником, за відсутності – індивідуальним тканинним. Використання останнього не підходить для великої кількості людей. 

10.Закрийте кран паперовим рушником, адже перед цим ви його відкривали брудними руками.

11.Усе, ваші руки чисті!

Примітка: Використання багаторазових рушників для сушіння рук може бути додатковим фактором передачі збудників інфекційних захворювань.

Для миття рук можна використовувати воду будь-якої температури, головне у поєднанні з милом.

Як обробляти руки антисептиком?

Обробляйте руки антисептичним засобом мінімум 30 секунд. Вміст спирту в ньому має бути щонайменше 70%. Для однієї процедури достатньо 3 мл антисептика. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук. Особливу увагу варто приділити нігтям, оскільки там збирається найбільше бруду.

Проте не забувайте, що антисептик :

-не позбавляє всіх видів мікробів;

- може бути не дуже ефективним, якщо руки дуже забруднені, або жирні;

-може не видаляти шкідливі хімічні речовини, такі як пестициди.

Вологі серветки, навіть антибактеріальні, не можуть замінити миття рук з милом.

Памятайте, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але й зробити життя людини більш комфортним, приємним та безпечним. Всесвітній день миття рук допомагає підвищити обізнаність про важливість миття рук з милом та усвідомлення необхідності належної гігієни, як захід збереження здоровя не тільки особистого, але й усіх громадян суспільства. Дотримуйтесь порад та залишайтеся здоровими!

 

 

Лікар-епідеміолог Калуського

районного відділу ДУ «Івано-

Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                  Мирослава ГУМЕНЯК