24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом - Міська дитяча  лікарня №5

Поліомієліт-це гостре інфекційне захворювання людини, яке вражає сіру речовину спинного мозку з розвитком паралічів та парезів. Паралітична форма поліомієліту невиліковна.

У 20 столітті поліомієліт був однією з найактуальніших проблем охорони здоров’я  у світі.

Після впровадження вакцинопрофілактики (1955-1965 роки) поширення  поліомієліту і захворюваність почала спадати. В 1988 році ВООЗ приняла резолюцію про ліквідацію поліомієліту в цілому світі, давши початок глобальній ініціативі з ліквідації поліомієліту. З тих пір захворюваність знизилась на 99% і людство впритул наблизилось до ліквідації ще однієї інфекції після натуральної віспи, ліквідованої до 1980 року. Наразі залишилось лише дві країни в світі, це Афганістан та Пакистан, де продовжує циркулювати дикий вірус поліомієліту.

 Проте періодично трапляються спалахи поліомієліту повязані з циркуляцією вакциноспорідненого вірусу, який востаннє потрапив в Україну з Таджикистану в 2021 році. Відтак, у жовтні 2021 р. в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівенській обл. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу 2-го типу (VDPV2)., батьки якої свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. А вже в січні 2022 р. Центр громадського здоров’я повідомив про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини із Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу. Ще в 19 здорових контактних осіб виділявся аналогічний вірус. Сприятливі умови для циркуляції поліовірусу виникають при низькому охопленні дітей вакцинацією та зниженні рівня «колективного» імунітету. Заходи з ліквідації спалаху тривали близько 2 років, проводилась масштабна «наздоганяюча» вакцинальна кампанія і у вересні 2023 року Європейське бюро ВООЗ оголосило спалах в Україні завершеним. 

Всесвітня організація охорони здоров’я відносить поліомієліт, який спричинює дикий вірус, до тих інфекційних захворювань, які виявили здатність чинити серйозний вплив на здоров’я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах. Через це цю хворобу відносять до таких, що їх регулюють сучасні Міжнародні медико-санітарні правила.

За міжнародною  класифікацією  поліомієліт  належить  до  вірусних  інфекцій.

Проникає  вірус поліомієліту в організм  людини через верхні дихальні шляхи. Розмножується він  на слизових оболонках  дихальних  шляхів та  шлунково-кишкового тракту, передається від хворої людини повітряно-краплинним та фекально-оральним шляхами через брудні руки, інфіковану воду та їжу, іграшки.

Основне значення в передачі вірусу поліомієліту має фекально-оральний шлях передачі, так як вірус тривало виділяється з фекаліями в довкілля.

Сприяють поширенню ентеровірусів відсутність водопроводів, каналізації, скупченість населення.

Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років.

Якими є симптоми хвороби?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

- У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

- У 25% випадків поліомієліт має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

- Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених мязах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Які наслідки може мати хвороба?

Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги. руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних мязів часто призводить до смерті. У разі одужання після поліомієліту функції вражених недугою нервів і мязів не відновлюються.

Тому вкрай важливо памятати про захист від поліомієліту. Ліків проти поліо не існує.

Як захиститися від поліомієліту?

Єдиним надійним методом запобігання поліомієліту  є вакцинація. Вона захищає людину впродовж усього її життя.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обовязкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити в пунктах профілактичних щеплень як державних так і приватних установ безоплатно. Проводиться вона відповідно до календаря щеплень за таким розкладом:

- у 2 місяці – 1 доза; у 4 місяці  2 доза; у 6 місяців – 3 доза; у 18 місяців – 4 доза; у 6 років – 5 доза; у 14 років – 6 доза.

Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані. сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Що робити, якщо дитина пропустила чи не робила щеплень взагалі? Неодмінно надолужити! Якщо графік порушено, вакцинуватися можна проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Головне стежити за дотриманням інтервалів введення доз, щоб досягти максимальної ефективності. Оновлений графік щеплень можна скласти з сімейним лікарем. Памятайте! Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя. Жоден наказ чи міжнародний протокол не вимагає спеціальних аналізів чи додаткових обстежень. Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання – це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.

Значення  вакцинації особливо важливе зараз, коли відбуваються  воєнні дії на теренах нашої держави. Адже щоб досягти колективного імунітету необхідно щорічно вакцинувати 95 % дітей, які підлягають щепленням.

На території нашої області і нашого району реєструють багато  внутрішньо переселених осіб. В силу обставин ці громадяни мають ослаблену імунну систему. Не виключено, що вони можуть захворіти на інфекційні  захворювання, в тому числі і на поліомієліт.

Тому альтернатив вакцинації немає. Щепленняце ваш внесок у перемогу, стримування хвилі інфекційних хвороб та стійкість медичної системи під час війни. Відмова від щеплення проти поліомієліту є необдуманим рішенням батьків.

 

Лікар-епідеміолог                                                                                      Мирослава ГУМЕНЯК

Калуського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»